четвер, 07 травня 2020 00:35

Російська церква втратила репутацію

— На карантині Російська православна церква в Україні серйозно підмочила репутацію. Суспільство почало сприймати її ще негативніше, — говорить директор громадської організації "Центр релігійної безпеки" Дмитро Горєвой, 28 ­років.

Після запровадження обмежень РПЦ не припинила служб у храмах із вірянами. Порушували правила на Вербну неділю. На Великдень проводили літургії у Свято-Успенській лаврі в місті Святогірськ на Донеччині та в монастирі в Почаєві Кременецького району Тернопільської області. У Православній церкві України та в Українській греко-католицькій просили людей дивитися служби онлайн.

— Російська православна церква намагається виправдатися, що проти них ведуть інформаційну кампанію. Пробували засудити публікації у ЗМІ та спростувати заяви посадовців про порушення карантину. Не вдалося. Бо люди бачили, як священники закликали приходити на служби. А після цього Києво-Печерська лавра і Почаїв злягли з вірусом.

ПЦУ та греко-католики можуть скористатися ситуацією.

— Однак великої вигоди не буде. Під час карантину дискредитується все релігійне середовище. Від коронавірусу помирали священники всіх парафій, — продовжує Горєвой. — Відтоку вірян від російської церкви не станеться. У них є ядро, яке лишається й після скандалів. Мають потужну пропаганду. Формувалася понад 30 років на світогляді, що відповідає на всі питання. Наприклад, що коронавірус вигадали американці, аби знищити віру. Російську церкву транслює "Інтер", якому довіряє велика частина глядачів.

Релігійних протистоянь не буде. Хіба в селах, де громада може відмовитися від РПЦ і передати храм ПЦУ. У містах є великий вибір церков.

РПЦ в Україні має майже 11,8 тисячі церков. У ПЦУ — 6,5 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Російська церква втратила репутацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути