Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2009 08:18

Романа Шухевича зробили королем

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Дев’ятикласники з Черкас Євген Ходаківський (ліворуч) та Ілля Брикля розглядають ”Бойові карти УПА” в сувенірному магазині ”Львівські цяцьки” на площі Ринок у Львові
Дев’ятикласники з Черкас Євген Ходаківський (ліворуч) та Ілля Брикля розглядають ”Бойові карти УПА” в сувенірному магазині ”Львівські цяцьки” на площі Ринок у Львові

Гральні карти з портретами діячів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії випустили у львівській дизайн-студії "Бамбук". Комплекти "Бойових карт УПА" можна придбати в сувенірних крамницях Львова. В інтернет-магазині студії набори коштують від 70 до 199 грн.

— Наклад видання обмежений — тисяча екземплярів, — розповідає 23-річний Дмитро Барчишак зі студії "Бамбук". — Над розробкою працювали чотири людини — троє дизайнерів і один експерт. Уже маємо замовлення, навіть телефонують зі Східної України — із Харкова, Донецька. Для них такі карти — екзотика. У Львові ними поки що мало цікавляться.

На трьох джокерах зображені провідники ОУН — Євген Коновалець, Андрій Мельник і Степан Бандера. Тузами слугують бойові відзнаки УПА. Королі — засновник "Поліської січі", попередниці УПА, Тарас Бульба-Боровець, командири УПА Роман Шухевич і Василь Кук. Дами — голова Конгресу українських націоналістів Ярослава Стецько і розстріляна гітлерівцями поетеса Олена Теліга. Шістки — убивця Симона Петлюри Самуїл Шварбандт, убивця Коновальця Павло Судоплатов, а також "нєізвєсний чєкіст" і "нєзнаний сєксот".

У вихідних даних вказано, що карти надруковані в "підпільній друкарні імені сотника Нестора Кучерявого". Також додається "Правильник до забави", в якому зокрема вказано: "Перед тим, як стати до забави з кимось незнайомим, пильно поглянь йому в очі. Якщо в того немає зіниць — це сексот. Поглянь на чоло, якщо є поперечний рубець від кашкета — це чекіст. Якщо від нього немає тіні на столі чи на долівці — це запроданець або перевертень".

У Львові картами мало цікавляться

Голова Львівського крайового братства вояків ОУН-УПА 84-річний Олесь Гуменюк дізнався про "Бойові карти УПА" від кореспондента "ГПУ".

— Звісно, для візуальної пропаганди визвольного руху це непогано, — говорить він після паузи. — Хоча можна було зобразити героїв на чомусь іншому. Усе-таки гральні карти — це азарт, гроші, зло. І чому ніхто не поцікавився нашою думкою, перш ніж пускати такі карти в обіг? Мусимо обговорити це на управі.

Олесь Гуменюк каже, що подасть на фірму до суду. І додає:

— Нам було не до карт.

Мусили шукати зброю, набої, боронити свої садиби.

Зараз ви читаєте новину «Романа Шухевича зробили королем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути