вівторок, 08 червня 2010 02:44

Річка понесла підводу з людьми

Автор: фото: reuters
  Затоплені будинки у польському місті Сандомір на півдні країни 6 червня 2010 року. У Польщі від повені загинули 15 людей, евакуювали майже три тисячі
Затоплені будинки у польському місті Сандомір на півдні країни 6 червня 2010 року. У Польщі від повені загинули 15 людей, евакуювали майже три тисячі

Закарпатці 53-річний Микола Тиводар, його сестра 46-річна Марія та мати 72-річна Ірина в суботу їхали із гірського присілка села Бедевля до міста Тячів на базар. На березі річки Тільта зупинилися напоїти коня. Із возом Микола заїхав у воду. Річка через дощі була повноводна. Швидка течія понесла підводу з конем та людьми.

— Віз несло метрів 50, доки він не зіткнувся із металевою опорою мосту, — каже Олег Шрамко з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Люди впали у воду. Чоловік вискочив із підводи, вибіг на дорогу.

Він ловив авто — ніхто не зупинявся. Рятувальникам зателефонував велосипедист, що проїжджав повз. Жінки годину просиділи у воді. Їх витягли за допомогою драбини.

Кінь Тиводарів загинув. Через випадок родина втратила 2,5 тис. грн, із якими їхали на закупи.

Після двотижневих дощів на Закарпатті підтоплено 1119 дворів, сім будинків, понад 2 тис. колодязів та 1300 га сільськогосподарських земель у семи районах та місті Ужгород. Найбільше постраждали жителі села Ракошино Мукачівського району. За останні тижні село підтоплювало двічі. У ніч на неділю його знову залило. Хлинула вода із приватного озера-рибника Клячанівське. 90 тис. "кубів" затопили 400 дворів та сотню будинків.

В Олександра Петрицького, 40 років, залило дім.

— Води в хаті по пояс, — плаче. — Затопило все, що роками нажив. Другу добу вода не спадає. Гниють меблі, воняє. У мене троє малих дітей. Як далі тягнути сім"ю — не знаю.

— У подвалі води до бедра, — нарікає Омелян Коштура, 75 років. — На городі пропала картошка, овочі. Цілу весну гарував, а тепер ні з чим зостався.

Ракошинці кажуть, сильні дощі були й раніше, та вода стікала в меліоративний канал. Тепер він засмічений. Його не чистили останні 15 років. Дорогу до каналу перекрили й шляховики — перед селом насипали гори ґрунту. Планували будувати об"їзну дорогу. Через брак грошей роботи призупинили.

У Чернівцях через зливи активізувалися зсуви ґрунтів. На вул. Барбюса деформувалася металева опора залізобетонного пішохідного мосту над залізничною колією. Перехід закрили на ремонт.

Води в хаті по пояс. Затопило все, що роками нажив

Земля почала зсуватися і в селі Чорногузи Вижницького району. В небезпеці три будинки. Під час липневого паводку 2008-го у Чорногузах зсунулися 20 хат. Нове житло селянам збудували державним коштом.

У Тернополі на просп. Злуки та вул. Галицькій утворилися озера. Води там вище пояса.

— Мій тато в середу годину в маршрутці сидів, — розповідає фотограф Віктор Гурняк, 23 роки. — Озеро таке зробилося, що автобус не міг проїхати. Люди з маршрутки у воду не хотіли виходити — сиділи, доки гроза не закінчилася і вода не зійшла. А в четвер я там застряв. Коли дощ почався, вода прибула моментально.

Водії пробували тротуарами об"їжджати озера.

— На моїх очах кілька автомобілів проскочили. А "москвич" і "жигулі" в тому озері зупинилися, — продовжує Віктор. — Ми з другом помогли водієві "москвича" випхати машину на сухе місце. Води було по пояс. "Жигулі" там так і лишилися. Бабця з придорожнього газетного кіоску вибігла на дорогу і кричала до водіїв, щоб ніхто не їхав. Бо деякі вантажівки на швидкості проскакували, то хвилями від них кіоск заливало до половини.

У магазинах на вул. Галицькій вода стояла на рівні вікон. Сильна гроза вщухла за 1,5 год. Затоплені "жигулі" витягували рятувальники.

Міська влада кілька років поспіль планує побудувати новий каналізаційний колектор у цьому районі. Проект кілька років затверджують у Кабміні. Його мають фінансувати з держбюджету. Грошей із року в рік не виділяють.

Зараз ви читаєте новину «Річка понесла підводу з людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути