пʼятниця, 22 жовтня 2010 08:33

"Регіонал" хоче закрити ресторан "Криївка"

— Я побував у Львові й зайшов у "Криївку". А мене там зустріли з автоматом! — каже російською в середу на прес-конференції в Києві депутат Верховної Ради від Партії регіонів Олег Царьов, 40 років. — А при вході питають "Чи є тут москалі?" Що це за запитання таке? Якщо я і справді росіянин? Негайно скеровую депутатський запит до президента, щоби закрити цей заклад. Адже це пряме порушення Конституції за статтею розпалювання міжетнічної ворожнечі. Буде порушена кримінальна справа.

Ресторан "Криївка" створений три роки тому у стилі землянки ОУН-УПА періоду Другої світової. Розміщений у старовинній частині Львова на пл. Ринок навпроти Ратуші.

У середу ввечері біля входу стоїть натовп чоловіків. Грюкають у дерев'яні двері. Вивіски тут немає, лише три камери спостереження зверху. Відчиняє чоловік у формі вояка УПА. Направляє на гостей автомат.

— Пароль, — суворо питає.

— Слава Україні! — голосно гукають люди, їх запускають усередину.

— А чи є серед вас москалі, комуністи або запроданці?

— Немає! — регочуть.

— Дивіться, лише два столики вільні, — "упівець" проводить їх усередину. Називає себе "повстанець Сокіл". — Ресторан уміщує 350 людей. І такий наплив щодня.

— А якщо на ваше запитання про москалів відповідають "так"? — цікавлюся.

— Пропускаємо всіх. Але проводимо випробування — наливаємо чарку горілки і кажемо випити. Якщо ви москаль чи комуняка, на чолі зірочки виростуть, — сміється. Наливає чоловіку у шкірянці чарку. Той перехиляє. — О, нема, значить свій чоловік, — плескає по плечу клієнта.

У ресторані шумно, за столами сидять по п'ять-шість людей. На стінах фотографії періоду війни, зброя, копії історичних документів у рамках.

Вхід у землянку, підвальне приміщення ресторану, замасковане стелажем із книгами. Тут відпочивають гості з Донецька. Офіціантка Леся в повстанській формі ставить горілку, салати та палку копченої ковбаси на дерев'яній дошці.

— Коли чули про такий заклад удома, здавалося, що у Львові справді всіх б'ють і ріжуть, — старається говорити українською 34-річний Володимир Бойко. — А насправді тут весело, прийняли гостинно. Я знав пароль, але не думаю, що якби не сказав його, мене б не пустили. Я тут жодної обідної для себе речі не побачив.

— У нас із часу відкриття побувало до 5 мільйонів відвідувачів, — каже власник ресторану 29-річний Юрко Назарук. П'є каву за сусіднім столиком. — "Криївку" знають по всій Україні. А хто знає депутата Царьова? Та в нього виборців стільки нема, скільки в мене клієнтів. Жодна політична партія не зробила для поширення слави УПА стільки, скільки ми  "Криївкою". Це справжній музей повстанської армії. Його ідея — показати, що "західняки", "упівці" — не агресивні, а добрі люди. У ресторан пропускають усіх, незалежно від етнічної чи релігійної приналежності. Серед клієнтів не було жодного конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" хоче закрити ресторан "Криївка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути