пʼятниця, 09 червня 2017 00:20

Путін показує, що готовий до наступу

Автор: www.dn.npu.gov.ua
  Зруйнована школа у Павлополі Волноваського району на Донеччині не працює з жовтня 2015 року. У дворі сапери знешкодили ­не­розірваний артилерійський снаряд
Зруйнована школа у Павлополі Волноваського району на Донеччині не працює з жовтня 2015 року. У дворі сапери знешкодили ­не­розірваний артилерійський снаряд

— Обстріли житлових кварталів у прифронтовій зоні — нова тактика ­Путіна. Це психологічний тиск на українську владу й західних партнерів, — каже військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов.

5 червня близько 18:20 бойовики обстріляли село Павлопіль під Маріуполем на Донеччині. Там — 220 житлових будинків на 470 мешканців. Серед них — 250 пенсіонерів і 35 дітей.

За годину пролунали 12 вибухів. Кілька набоїв влучили у школу. Сапери знешкодили у дворі артснаряд, що не розірвався. Школа не працює з жовтня 2015-го. Пошкоджено газову трубу й водогін, приміщення відділу прикордонної служби. 6 червня о 18:30 обстріляли із зенітної установки будинки у селищі Новолуганське Бахмутського району. Згоріли дерев'яна прибудова, стайня з худобою. Люди не постраждали. 7 червня о 22.30 кілька боєприпасів розірвалися поруч зі школою №1 у Красногорівці. Під час обстрілу у приміщенні нікого не було.

Останніми днями обстрілів різко побільшало. 2 червня їх було близько 50, а 6-го — 85. Найнапруженіше на маріупольському напрямку — від Красногорівки до Азовського моря. З 3 по 7 червня загинуло четверо бійців. Поранені — 27.

— Невелика відстань від лінії фронту до ­Маріуполя дає змогу тримати всіх у напрузі. Адже це — велике місто з портом, — каже Дмитро Снєгирьов. — Але бойовики "кошмарять" житлові квартали по всій лінії розмежування. Однак навіть у Авдіївці, яка постійно страждає від обстрілів, немає евакуації. Те саме — в Павлополі та інших населених пунктах. Держава нічого не зробила для створення зони безпеки. За міжнародними нормами має бути 30–45 кілометрів. Усі життєво важливі об'єкти в цій зоні треба евакуювати. Цього вимагає Женевська конвенція, підписана Україною. Натомість школи і лікарні працюють по всій лінії фронту. Це — сотні кілометрів потенційно вразливих точок. Останнім часом бойовики гатять із "Градів". Радіус ураження значно більший.

Зараз тривають чергові переговори у Мінську. Президент Росії Володимир Путін хоче показати, що готовий до повномасштабного наступу в разі невиконання Україною політичної частини Мінських угод. Ідеться про загальну амністію бойовиків, вибори на окупованих територіях Донбасу і надання їм особливого статусу.

Водночас Росія розгортає військові навчання біля кордону з Україною. Майже одночасно батальйонні навчання оголосили на окупованих територіях. Слід очікувати штучного тиражування паніки. Проросійські експерти почнуть розганяти думку про наступ Росії. Мовляв, краще поганий мир на її умовах, аніж війна із жертвами. Насправді РФ не має можливості для широкого вторгнення. Потрібно щонайменше 300 тисяч війська. На кордоні зосереджені не більше 60 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Путін показує, що готовий до наступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути