вівторок, 23 грудня 2008 17:04

Профспілки страйкували в столиці

Автор: фото: REUTERS
  Учора Федерація профспілок України вивела на столичний майдан Незалежності, за різними оцінками, до 5 тисяч чоловік. Раніше профспілки заявляли, що виведуть на вулицю 15 тисяч чоловік
Учора Федерація профспілок України вивела на столичний майдан Незалежності, за різними оцінками, до 5 тисяч чоловік. Раніше профспілки заявляли, що виведуть на вулицю 15 тисяч чоловік

"Треба брати вила і йти на Кабмін! Тут по-доброму нічого не вирішити", — каже в п"ятницю, виходячи з Будинку профспілок на столичному майдані Незалежності, Василь Лесько, 58 років.

Чоловік є заступником голови профспілки залізничників і транспортних будівельників України. До Києва приїхав на профспілкову нараду. На ній зустрічалися представники всіх профспілок країни. Радилися, як краще провести 23 грудня пікетування Кабінету Міністрів. Учора профспілки вимагали від влади, аби та убезпечила народ від економічної кризи.

— До мене щодня телефонують десятки працівників. Їм дітей нічим годувати, зарплати не платять. Провідника пасажирського вагона змушують писати заяву і йти в безоплатну відпустку. За листопад залізничникам не заплатили й половини зарплати, — каже Василь Лесько.

Він у відпустці за власний рахунок із 16 грудня до Нового року. При цьому чоловік ходить на роботу.

— Бо можу собі це дозволити. Діти в мене дорослі, заробляють на себе. А що робити молодим людям, у кого по троє дітей? — обурюється залізничник. Каже, найскрутніша ситуація нині на Придніпровській і Донецькій залізницях. Там зменшилися перевезення вугілля й коксу. Ними завжди покривали збитки пасажирських перевезень.

Із кабінету голови профспілки працівників вугільної промисловості Віктора Турманова виходить Василь Щербань, 51 рік. Він голова профспілки працівників вугільної промисловості в місті Дзержинськ на Донеччині.

— У профспілці я працюю більше двадцяти років. То такі зібрання проводили востаннє в 1995-му. Потім приїжджав сюди лише раз на рік, коли розглядався спілчанський бюджет. А це вже тиждень у Києві на переговорах. І жодного результату від них, — каже Щербань.

Чоловік протягом тижня жив у готелі "Турист" на Лівобережжі. Купив для доньки та дружини в гастрономі на Хрещатику "Київський торт". Востаннє привозив рідним зі столиці торт два роки тому. Пам"ятає, що "Київський" тоді коштував удвічі дешевше.

Незважаючи на підготовку до пікету й обговорення можливих страйків, у Будинку профспілок готуються до свят. Галина Карнатова, працівник столичної профспілки харчовиків, замовляє телефоном зі службового кабінету квитки на дитячі ранки в цирку. Каже, гроші на дітей у їхньої профспілки ще є. Жінка додає, що раніше українська профспілка харчовиків налічувала 9 тис. осіб. Нині в ній — 6500, решту звільнили. Більшість людей працювали на 12 цукрових заводах. Половина з них збанкрутіли.

— Навіть депутат Верховної Ради Тетяна Засуха закрила цукровий завод у селі Гребінки! Із тисячі двохсот чоловік вона залишила сотню. Хоче розігнати заводський гуртожиток, де живуть 60 сімей. Більшість тих людей — пенсіонери, їм нема де жити. Засуха їх виселить, а приміщення продасть. Зараз оформляють документи, що гуртожиток непридатний для проживання. Нам доведеться втручатися в цю історію, — каже Галина Карнатова.

Зараз ви читаєте новину «Профспілки страйкували в столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути