пʼятниця, 23 березня 2018 06:45

Призовники отримуватимуть зарплату

1 квітня в Україні стартує весняний призов. Протягом місяця на строкову службу призвуть 15 190 чоловіків віком від 20 до 27 років. Кожен із них отримає по 3,5 тис. грн одноразової грошової допомоги.

У Збройні сили призвуть 8990 осіб, 4 тис. — у Національну гвардію, 1,2 тис. — у Державну прикордонну службу, 1 тис. — у Державну спеціальну службу транспорту. Чоловіки з вищою освітою служитимуть 12 місяців, без — 18. Кожен щомісяця отримуватиме близько 3,7 тис. грн зарплати. В зону бойових дій призовників не направлятимуть.

За неявку у військкомат штрафуватимуть на 126 грн. За повторне ігнорування — на 255 грн.

— Поважна причина для неявки — коли помер родич, захворів чи сталося стихійне лихо. Але мають бути документи, що це підтверджують, — каже адвокат Олена Приймачова, 33 роки. — Якщо отримав повістку, розписався і не прийшов — може бути покарання до трьох років тюрми. Але найчастіше йдеться про умовний термін.

Відстрочку від строкової служби отримають батьки двох дітей, єдині годувальники у сім'ї, студенти денної форми навчання, люди з інвалідністю, судимі та чоловіки, які мають вагітних дружин.

Торік під час осіннього ­призову 70% призовників не з'явилися у ­військкомати. Аби виконати план, військові спільно з поліцією влаштовували облави в нічних клубах. Перевіряли документи у чоловіків та виписували їм повістки.

2017 року створили єдиний реєстр військовозобов'язаних. Людям, які без поважної причини ухиляються від призову, військові пропонують заборонити навчатися у вузах, обіймати державні посади та їздити за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Призовники отримуватимуть зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути