четвер, 07 жовтня 2021 07:45

Примусово вакцинуватимуть освітян і чиновників

Автор: 2day.kh.ua
  Хвору на коронавірус жінку завозять каталкою в харківську лікарню на початку жовтня. В місті чотири медзаклади заповнені інфікованими на 95 відсотків. Ще дві установи перевантажені в області. Харківщина належить до списку з восьми областей, де нова хвиля ковіду розповсюджується най­швидше. Регіон перебуває в помаранчевій зоні карантину
Хвору на коронавірус жінку завозять каталкою в харківську лікарню на початку жовтня. В місті чотири медзаклади заповнені інфікованими на 95 відсотків. Ще дві установи перевантажені в області. Харківщина належить до списку з восьми областей, де нова хвиля ковіду розповсюджується най­швидше. Регіон перебуває в помаранчевій зоні карантину

Понад 12 тис. нових хворих на коронавірус із середини тижня щодоби виявляють в Україні. Вісім областей у помаранчевій зоні карантину — Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Рівненська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернівецька. Інші — в жовтій.

— Ковід не підлягає ніяким прогнозам. Наша реанімація повністю перевантажена, — каже гендиректор Дніпровської обласної лікарні ім. Іллі Мечникова 58-річний Сергій Риженко. — 25 інфікованих у тяжкому стані, четверо — в критичному. Усі пацієнти з ускладненнями — не вакциновані. У них страждають не тільки легені, але й нирки. Частина потребують переходу на діаліз (процедура очищення крові. — ГПУ).

— Хвороба почала протікати важче. Медики лікують за протоколом. Але методи, які допомагали рік тому — зараз практично не працюють, — розповідає львівський лікар Тарас Жиравецький, 41 рік. — Швидкість настання ускладнень вражає. Їх можна отримати на п'ятий день після інфікування. Бо падає рівень кисню в крові. Тому лікарні заповнюються шаленими темпами. Важких пацієнтів вдома підняти на ноги майже не можливо.

Вакцинація може зупинити колапс у лікарнях, але вона йде повільно. Та й імунітет щеплені отримають тільки за 14 днів після другої дози. Усе, що можемо робити при підозрі на ковід — це тест і самоізоляція. Якщо халатно ставитимемося до інфекції, то спалах йтиме вгору й затягнеться надовго. Добра новина в тому, що люди, які мають антитіла до вірусу — повторно хворіють рідко.

На 6 жовтня проти коронавірусу в Україні повністю щепилися понад 5,8 млн людей. 7,3 млн — отримали першу дозу вакцини.

Міністерство охорони здоров'я затвердило наказ про обов'язкову вакцинацію певних категорій населення. Він набуде чинності після реєстрації в Міністерстві юстиції.

— Зробити щеплення зобов'яжуть освітян, незалежно від місця роботи — ясла, садочки, школи, профтехучилища чи вищі навчальні заклади, — говорить міністр охорони здоров'я 41-річний Віктор Ляшко. — Вакцинації підлягатимуть працівники центральних органів виконавчої влади, міністерств, місцевих державних адміністрацій. Тих, хто відмовиться щеплюватися — на час карантину мають відсторонити від праці без збереження зар­плати. Але робоче місце за ними лишиться.

Карантинні обмеження в країні можуть скасувати, якщо вакцинують мінімум 70% дорослого населення, додають у МОЗ.

— Держава має право запровадити примусову вакцинацію. Деякі європейські країни теж так роблять, — каже епідеміолог Андрій Александрін, 39 років. — Але в нас усе робиться невчасно й тому малоефективне. Зараз зобов'язують щепитися працівників освіти й органів влади. Але вчителів мали імунізувати ще влітку. І чомусь не згадують про медиків. Хоча серед них чимало невакцинованих. Також неясно, чому в Україні не звертають увагу на групи ризику — людей похилого віку з хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем, цукровим діабетом та імунодефіцитом. Їх потрібно було щепити ще навесні.

Медику винесли вирок за підробку ковід-сертифікатів

В Україні суд виніс перший вирок лікарю за видачу підроблених ковід-сертифікатів про щеп­лення. Медика з міста Павлоград на Дніпропетровщині оштрафували на 34 тис. грн та позбавили ліцензії на рік.

Раніше суди стягнули по 850 грн із Анатолія Іванцюка з Івано-Франківщини та Альони Михалюк із Хмельницького. Обоє завантажили з інтернету бланки про щеплення вакциною "Пфайзер". Підробили підписи лікарів. Попалися, коли проходили кордон із Польщею.

Підроблені сертифікати в інтернеті коштують від 2 до 15 тис. грн. Неправдивий тест про відсутність ковіду — до 700 грн.

— Пред'явили 85 підозр, 53 ресурси заблокували. Встановили 1750 українців, які купили підробки, — говорить Олександр Гринчак, начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України. — Спіймали трьох лікарів, які продавали несправжні документи.

За використання підроблених сертифікатів штрафують до 34 тис. грн. За їх виготовлення і продаж — до 170 тис. грн. Також можуть засудити до трьох років тюрми.

Медпрацівників, що вносять неправдиві відомості в бази даних, штрафуватимуть до 68 тис. грн або обмежуватимуть волі на два роки. Позбавлятимуть права працювати за фахом.

— Також Міністерство охорони здоров'я відсторонюватиме від обов'язків керівників медзакладів, у яких видавали підробки, — каже Марія Карчевич із МОЗ. — Якщо ситуація повториться — лікарню позбавлять ліцензії чи розірвуть її контракт з Національною службою здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Примусово вакцинуватимуть освітян і чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути