пʼятниця, 22 липня 2011 06:45

"Прикордонники виводили дітей з лісу під автоматами"

Жителям українських сіл дозволили збирати гриби та ягоди на білоруській території — Мерлінському полігоні в Брестській області. Вказівку дав 5 липня президент Олександр Лукашенко. Для перетину кордону створили два тимчасові пункти спрощеного пропуску "Дроздинь" і "Познань".

У 1960-х Мерлінський військовий полігон зробили для тренувань солдатів із країн-учасниць Варшавського договору. Жителів прилеглих сіл переселили. Так багато білорусів стали українцями.

— У нас в паспортах писали раніше, що ми білоруси. Тому не вважаємо, що це чужі ліси, ягоди та гриби. Білорусь — наша батьківщина, — кажуть жителі села Дроздинь.

— Ми терпіли і коли нас ловили, і в Пінськ на вертольоті возили, і депортували. Але коли цього року білоруські прикордонники стали дітей труїти собаками, а потім виводити їх під автоматами з лісу, з піднятими руками, ми не витримали і вийшли на кордон. Ягоди і гриби — єдине, на чому ми можемо заробити і прогодувати сім'ї, — пояснюють російською попутники в маршрутці, на якій добираємося у прикордонні села 10 липня.

— Митинг был, так все село вышло. А про собак не знаем, не было такого. Может, это и не пограничные собаки были, — каже Анна Крупич із Дроздині.

Галина Котяй живе за 50 м від кордону, у неї з чоловіком восьмеро дітей.

— Раніше-то по кущах та болотах доводилося ховатися. І з дітьми ходили в ліс, якщо років 8 дитині. Але багато наших не ходили, боялися. А зараз ви бачили б, що діється. З п'ятої ранку всі йдуть у ліс, рух такий, як на Хрещатику. І старі, і малі, — розповідає російською.

За день понад 400 жителів Дроздині проходять по ягоди. У неділю, 10 липня, сільська громада вирішила написати листа Олександрові Лукашенку з подякою.

— Кордон відкрили, бо Бог втрутився. Дякуємо Всевишньому, а також Януковичу і Лукашенку, що почули нас, — кажуть жінки біля церкви.

У Дроздині понад 2 тис. жителів, близько тисячі дітей. Багато селян — баптисти-п'ятидесятники, в кожній сім'ї 5–16 дітей. Чорниця і журавлина — єдине джерело заробітку. За день в ягідний сезон сім'я може мати близько 500 грн. За сезон — від 20 тис. Журавлини торік люди збирали по тонні на сім'ю.

Зараз ви читаєте новину «"Прикордонники виводили дітей з лісу під автоматами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути