пʼятниця, 20 жовтня 2017 07:55

Позашляховик протаранив натовп людей у середмісті Харкова

— Я стоял чуть дальше спиной к перекрестку. Услышал скрежет тормозов, потом удар. Звук был такой, как будто взорвалась граната. Одну машину понесло на тротуар, где стояли пешеходы. Люди падали под колеса машины. Все случилось в считанные секунды, — розповідає харків'янин Павло Першин.

18 жовтня близько 20:40 у Харкові автомобіль "Лексус" в'їхав у натовп людей, які стояли на тротуарі й чекали зеленого світла світлофора. Аварія сталася на перехресті вул. Сумської та Мечникова.

— Почалася паніка — крики, плач. Перехожі бігли до потерпілих з усіх боків. Викликали "швидку", самі намагалися чимось допомогти, — додає Павло. — Люди лежали в калюжах крові на дорозі та тротуарі. Навколо — їхні речі, уламки автомобілів. За хвилину-дві на місце приїхала поліція. Здається, лише вони могли адекватно оцінювати ситуацію в той момент. Бо всі свідки були шоковані.

— Скрип шин, колес, скрежет металла, и я понимаю: мне что-то летит в лицо, — каже свідок події Володимир. Він із товаришем ішов переходом. — Відкрив очі, а довкола тіла. До того пам'ятаю тільки, як мені прилетів у голову бампер від "Лексуса". Відчув удар і впав. Для мене це було кілька секунд. А друг каже, хвилин 5.

Від удару постраждали 11 пішоходів. П'ятеро загинули на місці. Шестеро перебувають у лікарнях. Поліція встановила особи трьох загиблих. Це — 27-річний Олександр Євтєєв, 28-річна Ніна Кобисєва й Олена Уманєва. Особи ще двох установлюють. Серед загиблих є 15-річна дівчина, за непідтвердженою інфор­мацією.

Водій "Лексуса" їхала на червоний сигнал світлофора, кажуть у поліції.

— "Лексус" рухався по вулиці Сумській у напрямку театру. В цей час із Бурсацького узвозу піднімався "Фольксваґен Туареґ", — говорить Олег Бех із Харківської поліції. — Унаслідок зіткнення "Лексус" викинуло на пішохідний тротуар. Жінку, яка була за кермом автомобіля, затримали.

"Лексусом" кермувала студентка Харківського національного університету ім. Каразіна 20-річна Олена Зайцева. Вона прийомна донька харківського бізнесмена Василя Зайцева, президента ТОВ "Група — Тайфун". Він є головою правління й генеральним директором ПрАТ "ВТП" Укренергочормет", що працює на ринку енерготехнологій. 2012-го Зайцев удостоївся Державної премії в галузі науки й техніки. Олена отримала водійське посвідчення менш як два роки тому. Автомобіль належить її батькові.

"Автомобиль зарегистрирован на отца девушки. Волонтеры показали видео, на котором этот же "Лексус" уже проезжал на красный свет зимой прошлого года. Мы, правда, не знаем, кто был за рулем в тот день. Эта же девушка или кто-то из ее родных. Но по этому видео видно, что трагедия была предопределена", — написав у "Фейсбуку" народний депутат і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 38 років.

Одразу після аварії до ­дівчини приїхала "група підтримки" двома позашляховиками з луганськими номерами, за словами очевидців. Пізніше водія забрали на миттєву експертизу з визначення наявності алкоголю і наркотиків у крові.

— Експерти нічого не знайшли у її крові, — додає Антон Геращенко. — Але це була миттєва експертиза. Є ще більш детальна. Спілкувався з патрульними. Кажуть, не схоже на те, що вона вживала наркотики чи ­алкоголь.

У четвер уранці Олену взяли під варту.

За кермом автомобіля "Фольксваґен Туареґ" був місцевий бізнесмен Геннадій Дронов, 49 років.

За життя шістьох травмованих у ДТП борються лікарі. Четверо з них перебувають у міській лікарні швидкої допомоги. Ще двоє — в обласній.

— У вкрай тяжкому стані дві постраждалі сестри. Мають черепно-мозкові травми та численні пошкодження внутрішніх органів. Їх про­оперували, вони в реанімації. Ще двоє пацієнтів отримали забої та подряпини, в одного з них перелом ноги. Їхнім життям нічого не заг­рожує, — розповіли в лікарні.

Двоє жінок ­перебувають в обласній лікарні у стабільному стані. Одна з них на ­20-му тижні вагітності. Жінка має незначні травми. Через стрес існує загроза переривання, говорять лікарі.

За скоєне ДТП Олену ­Зайцеву можуть ув'язнити на 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Позашляховик протаранив натовп людей у середмісті Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути