пʼятниця, 21 травня 2010 09:41

"Повінь забрала бізнес. Буду їхати на заробітки в Москву"

Автор: Фото: Сніжана РУСИН
  Іван Ільницький у вівторок біля підтоплених теплиць у селі Ракошино Мукачівського району на Закарпатті. Вирощував у них огірки, помідори й капусту. Вода все знищила
Іван Ільницький у вівторок біля підтоплених теплиць у селі Ракошино Мукачівського району на Закарпатті. Вирощував у них огірки, помідори й капусту. Вода все знищила

У вівторок зранку на автотрасі Київ — Чоп біля села Зняцьово Мукачівського району на Закарпатті рятувальники, працівники облводгоспу та місцеві селяни наповнюють мішки піском. Викладають їх уздовж дороги.

— Надіємося, пісок стримає воду. Інакше доведеться перекрити рух, — кажуть.

Сильні шквалисті зливи почалися в суботу по обіді й тривали до вечора неділі. За цей час випало 80% місячної норми опадів. Під водою опинилися 20 сіл, 260 господарств, 1850 га земель. Спочатку затопило обласний центр, Ужгородський, Іршавський та Перечинський райони. У вівторок вода дісталася Мукачівського — розлилася річка Стара. У Зняцьовому підтопило кілька городів. Сусіднє Ракошино постраждало більше. Стара тут протікає за 200 м від хат. Затопила поля, дісталася автодороги, залила двори.

— Вода прийшла вчора ввечері, — розповідає Тетяна Хаван, 29 років. Виходить із дому у високих гумових чоботах. — Ми з двору позабирали всі речі й сидимо в хаті. Підвал затопило. Замокли вісім мішків картошки.

У Іди Кузьми, 68 років, намокли 10 мішків картоплі, дві бочки з вином, діжка квашеної капусти, консервація.

— Картошку, капусту й вино можна викидати, — зітхає. — На городі затопило грядки з часником, цибулею, клубніку, крумплі (картоплю. — "ГПУ"), помідори, огурки, пасулю (квасолю. — "ГПУ"). Тілько ся намучила, цілу весну гнула спину на городі. А типирь всьо пропало. А кілько лиш за трактор заплатила, щоб виорали мені поле.

Іван Ільницький, 43 роки, через повінь позбувся бізнесу. В нього підтопило теплиці, де вирощує огірки, помідори й капусту.

— Лиш самої розсади на 5 тисяч гривень щезло. Я цими теплицями годував сім"ю, а типирь підрахував убитки і поняв, що треба пакувати сумки на Москву. Буду їхати на заробітки, бо з бізнесом пролетів.

У будинку Ільницького води по коліно.

Від злив у Ракошиному постраждали ще з 20 сільських господарств. Люди підраховують збитки.

— До 23 травня на Закарпатті очікують дощів, — каже 60-річна Василина Блох з обласного гідрометцентру. — Але вони будуть не такими інтенсивними. Рівень води у річках підвищиться, однак із берегів вони не вийдуть.


Вода змила міст через Дністер

У середу 100 дітей із села П"ятниця Старосамбірського району Львівщини не потрапили до школи. Удосвіта завалився міст через річку Дністер, який вів до навчального закладу. Ще один міст закрили через загрозу обвалу.
— Він був із бетонних панелей на бетонному фундаменті, його розмило, — каже сільський голова Іван Іваник, 66 років. На ремонт цих споруд у П"ятниці торік пішло 450 тис. грн.
Два дні селяни власними силами укріплюють дороги — ріжуть і кидають обабіч дерева, сиплять гравій. Рятувальники в село не навідувалися.
Вісім дворів, 16 підвалів, 25 присадибних ділянок, 31 га сільськогосподарських угідь підтопило в селах Івано-Франківської міськради.
— Посадили картоплю, вода прийшла — і всьо. Вже, певно, ніц із того не буде, тра пересаджувати. Буряк і кукурудзу взагалі змило. Де брати насіння, не знаю, — нарікає жителька села Вовчинець 73-річна Катерина Кривун.
У Міністерстві з надзвичайних ситуацій і Гідрометцентрі заспокоюють: повені не буде, вода швидко зійде.
У селі Тисів Болехівського району на Івано-Франківщині 17 травня у річці втопився 8-річний Богдан Юнів. Він грався з друзями м'ячем біля водойми. Хлопця шукали цілу добу.
Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Леся МЕЖВА
Зараз ви читаєте новину «"Повінь забрала бізнес. Буду їхати на заробітки в Москву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути