четвер, 29 вересня 2022 00:20

Повернули акциз на пальне

Верховна Рада повернула акцизний податок на пальне. Відповідний законопроєкт ухвалили 21 вересня.

— Цим законом ми створюємо в період дії воєнного стану належне функціонування економіки, а також поповнюємо бюджет коштом податкових платежів, — каже голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, 44 роки.

Відновлення акцизу на пальне не вплине на його вартість для споживачів.

— Ціни на заправках не зростуть, — говорить директор Консалтингової групи "А-95" 46-річний Сергій Куюн. — Акциз збільшить закупівельну вартість, яка у вересні знизилася через падіння світових цін на нафту й нафтопродукти. Акциз на бензин і дизель становить 4 гривні за літр, на автогаз — 2. Це 7–8 відсотків кінцевої ціни на АЗС. До війни таке навантаження на бензині було 40 відсот­ків, дизелі — 25, газі — 15. Податок повернули част­ково. Ставки в середньому в півтора разу менші, ніж були. Однак, за нашими розрахунками, це додасть до бюджету наступного року 31 мільярд гривень. Старі ставки дали б 43 мільярди. Цільове призначення акцизів — відбудова, ремонт та утримання дорожньої інфраструктури. В цьому зацікавлена економіка, приватні автовласники, армія.

Акциз на пальне тимчасово скасували 18 березня. Військова агресія Росії проти України спричинила кризу постачання пального, а відповідно й дефіцит. Влада хотіла мотивувати постачальників завозити бензин і дизель новими логістичними шляхами в умовах більших ризиків. Нині загрози браку пального немає.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Повернули акциз на пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути