Ексклюзиви
пʼятниця, 27 грудня 2019 06:31

"Потрібні десятки років, щоб українська церква об'єднала парафії"

Автор: reuters
  П’ятий президент України Петро Порошенко виступає у Софійському соборі в Києві 7 січня. Того дня у храмі виставили томос — документ, що засвідчує незалежність Православної церкви України. Отримала від Вселенського патріарха Варфоломія
П’ятий президент України Петро Порошенко виступає у Софійському соборі в Києві 7 січня. Того дня у храмі виставили томос — документ, що засвідчує незалежність Православної церкви України. Отримала від Вселенського патріарха Варфоломія

Майже 600 парафій Російської церкви в Україні перейшли з початку року до Православної церкви України. Приєднуватися почали після того, як 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію Томос — документ, що засвідчив її визнання та незалежність. Українську церкву визнали також Елладська й Олександрійська помісні церкви.

У перший місяць до ПЦУ перейшли майже 150 парафій. Потім процес уповільнився.

— Потрібні десятки років, аби українська церква об'єднала всі парафії. Завжди будуть люди, які підтримуватимуть російську, — каже релігієзнавець 46-річний Тарас Антошевський.

Чому процес переходу сповільнився?

— До влади прийшли люди, які були проти створення ПЦУ або ставилися нейтрально. Московський патріархат сприйняв це як можливість повернутися. Почалася активна контрпропаганда. Вірянам казали, що без Петра Порошенка української церкви не буде. Люди стали боятися. Багато вирішили подивитися, як ситуація розвиватиметься.

Як мала би діяти влада?

— Зберегти релігійну свободу людей і слідкувати, щоб не було провокацій.

Українська церква має розвиватися й показувати, що працюють профільні комісії, проводяться богослужіння, виховуються достойні священики. Це додасть парафіянам впевненості у церкві.

ПЦУ закликає до себе вірян. Але Російська церква в Україні більша, все гальмує. Москва намагається розбурхувати релігійні конфлікти.

Скільки приходів має українська церква?

— Майже сім тисяч громад. У Московському патріархаті до відходу частини парафій контролювали до 12 тисяч. Багато українців ідентифікують себе просто як православні. Це виклик для церкви — працювати так, щоб навернути до себе.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібні десятки років, щоб українська церква об'єднала парафії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути