Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 07:55

Потепліє з 23 квітня

Автор: ФОТО З САЙТА www.dnepr24.com.ua
  Сніговика з тюльпаном зліпили жителі Дніпра. Через снігопади 19 квітня в місті відмінили навчання у школах
Сніговика з тюльпаном зліпили жителі Дніпра. Через снігопади 19 квітня в місті відмінили навчання у школах

У ніч на 19 квітня в Україні почалися снігопади і сильні дощі. Нічна температура знизилася до -5°С. Через негоду погано працював громадський транспорт, відміняли рейси літаків. Зникло світло у 199 населених пунктах. За півдоби в дорожніх аваріях загинули семеро людей.

Найбільше снігу випало у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій і Полтавській областях.

У Дніпрі закрили школи. Через сніг утворилися кілометрові затори. В'їзд до міста з боку Запоріжжя був заблокований машинами до ранку.

"Простояли в заметі біля Дніпра, коли поверталися з Донбасу. Водії безпомічно намагалися заїхати на невеликий підйом. За кілька годин туди не виїхав жоден трактор чи снігоприбиральна машина", — написала у "Фейсбуку" волонтер Оксана Циганок, 44 роки.

— Наш район добу був без електрики, — каже 35-річний Максим Голосний, сільський голова Єлизаветівки Петриківського району на Дніпропетровщині. — На дорозі з Кам'янського до обласного центру — велика черга з автівок. Скрізь висять обірвані проводи й лежать поламані дерева.

У Новомосковську Дніпропетровської області на 65-річну жінку впало дерево. Вона померла у лікарні.

На Харківщині випала півмісячна норма опадів — до 39 мм. Лежало близько 30 см снігу. Під його вагою ламалися дерева.

— У місті впало понад 700 дерев і до двох тисяч великих гілок, — каже мер Харкова Геннадій Кернес, 57 років. — 40 багатоповерхівок лишилися без світла.

— Швидкість вітру в області сягала 17 метрів на секунду, — говорить Євгенія Ляшенко з Харківського центру гідрометеорології. — Практично водночас іде дощ, мокрий сніг і зберігається низька температура.

У Полтаві учням дозволили сидіти на уроках у теплих куртках. Увечері 19 квітня у місті знову включили опалення.

На Черкащині температура опустилася до -2°С. Був сильний вітер. Померзли плодові дерева.

На Львівщині дощ і град почався у вівторок. Температура вночі впала до -3°С. У селі Воютичі Самбірського району 48-річного Ігоря Бурштика знайшли непритомним. У районній лікарні діагностували переохолодження.

— Чоловік повертався від родичів. Сів на лаву. Там люди його і знайшли. Зараз Ігор одужує, — говорить лікар із реанімації Олег Кравченко, 53 роки.

Негода закінчиться у суботу, 22 квітня. Вдень потепліє до +12°С. Уночі ще кілька днів зберігатимуться морози до -5°С. Холодів не буде лише на півдні, вночі там до +6°С, прогнозують в Укргідрометцентрі.

"Снігопади, дощ і сильний вітер спричинив циклон із Балкан. Його добре видно на фото із супутника. З 23 квітня потепління можливе. Але ночі лишаться холодними", — написала в соцмережі синоптик Наталія Діденко.

Нестабільна погода зберігатиметься до кінця квітня. У першій половині травня очікують до +30°С. Ітимуть грозові зливи.

Абрикоси й вишні не вродять

Від морозів найбільше постраждають плодові дерева, які зацвіли, — абрикоси, вишні.

— Одна ніч із температурою мінус три градуси знищує весь цвіт на дереві та бруньки, які ще не розпустилися, — говорить Анатолій Огий, власник розплідника фруктових саджанців із села Могилів Царичанського району на Дніпропетровщині. — Персики, вишні й абрикоси не вродять. Груші та яблуні більш захищені, бо в них квіткові бутони прикриті листям.

Дерева обкурюють соломою чи сіном. Його треба розкласти біля дерев та ­накрити шаром вологої трави, тирси чи моху. Лишити сухе місце для ­підпалювання. Задимлюють перед світанком дві години. Також молоді дерева можна врятувати, обгорнувши агроволокном.

— Цей сніг не вплине на городину чи посіви, — говорить директор агрофірми "Антарес-Плюс" Віталій Трубніков, 46 років. — Зашкодити врожаю може лише мороз нижче п'яти градусів. Його не витримують овес, ріпак і горох. Також чутлива до холодів кукурудза.

Картопля від морозів не постраждає, запевняють агрономи.

Зараз ви читаєте новину «Потепліє з 23 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути