Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2021 07:40

Посилюють обмеження в жовтій зоні

Автор: REUTERS
  Від коронавірусу почали щеплювати безхатченків. Перші пункти вакцинації запрацювали у Львові 26 листопада
Від коронавірусу почали щеплювати безхатченків. Перші пункти вакцинації запрацювали у Львові 26 листопада

Із 6 грудня в жовтій зоні епіднебезпеки посилюють карантин.

— Бізнеси та громадські заклади зможуть працювати лише за умови вакцинації всього персоналу. Те саме стосується відві­дувачів, — каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Термін дії жовтого сертифіката скоротиться із 120 днів до 30. Роботу банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів не обмежуватимемо. Нові правила необхідні, щоб зменшити навантаження на медичну систему, бо саме невакциновані потрапляють у стаціонар.

У жовтій зоні перебувають Кіровоградська, Тернопільська, Чернівецька та Харківська області. В помаранчевій — Полтавська й Закарпатська. Решта — в червоній. Проте показники захворюваності в Києві, на Луганщині, Львівщині, Одещині, Рівненщині й Херсонщині вже в нормі.

— Спалах коронавірусу йде на спад третій тиждень, — говорить Юрій Ганиченко, 32 роки, з Київської школи економіки. — Виписки зараз переважають над госпіталізаціями. Медична система розвантажується.

Україна забронювала ліки від коронавірусу. Отримаємо препарати ритонавір від "Пфайзер" і молнупіравір від американської компанії "Мерк".

Вони діють на сам коронавірус. В Україну прибудуть, щойно виробники відвантажать їх на продаж, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я.

— Нові ліки зможуть врятувати певну кількість життів, — говорить імунолог 43‑річний Борис Донський. — Проте вони лише зменшують тяжкість захворювання і смертність, але не дають високих показників лікування. Препарати треба пити до появи ускладнень хвороби. Потім не будуть ефективними.

В Україні готуються до появи нового штаму коронавірусу Омікрон. Його виявили наприкінці листопада в Південній Африці. Зараз фіксують у Гонконгу, Ізраїлі, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Португалії, Бельгії, Швеції та Нідерландах.

Основними симптомами Омікрона називають сильну втому, високу температуру, прискорене серцебиття, ломоту в тілі. Втрата смаку та нюху — не характерні.

— Новий штам — це наслідок того, що вірус тривалий час розвивався в організмі людини з імунодефіцитом. Наприклад, із ВІЛ-інфекцією, — каже вірусолог Дмитро Степанський, 41 рік. — Такі мутації роблять Омікрон агресивнішим і заразнішим. Не можна виключати, що вірус навчився частково уникати імунної відповіді.

Є ризик, що новий штам буде стійкий до вакцин. Компанії "Пфайзер" та "Модерна" пообіцяли найближчим часом оновити свої препарати, аби були дієвими проти Омікрона.

В Україні вакцинувалися більш як 13 млн осіб, понад 11 млн із них отримали дві дози. Найчастіше для щеплення обирають препарати "Коронавак" та "Пфайзер". 400 тис. доз "Астразенеки" утилізували.

— Термін придатності цієї вакцини закінчився 30 жовтня, — говорить головний санітарний лікар Ігор Кузін, 36 років. — Від неї почали відмовлятися через міфи про певний відсоток тромбозів, неефективність, побічки. Люди приходили щепитися і просили вколоти будь-що, але не "Астразенеку". Хоча багато вакцинованих отримали саме цей препарат і жодних нарікань не мають.

Від "Астразенеки" відмовляються через погану комунікацію з МОЗ, каже міністр охорони здоров'я 2014‑го Олег Мусій, 56 років:

— Міністерство надає неповну інформацію про вакцини. Люди шукають інші джерела. Не завжди правдиві. Вплинуло і те, що деякі країни відмовилися від "Астразенеки" через начебто більшу кількість побічки, ніж в інших.

Зараз ви читаєте новину «Посилюють обмеження в жовтій зоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути