четвер, 22 липня 2010 00:45

Поруч із патріархом Кирилом чиновники скучали

Автор: фото: Роксана ПАНАЩУК
  Серед людей, які прийшли помолитись із патріархом Кирилом, збирають пожертвування у середу на Соборній площі в Одесі
Серед людей, які прийшли помолитись із патріархом Кирилом, збирають пожертвування у середу на Соборній площі в Одесі

Візит до Одеси патріарх Російської православної церкви Кирило розпочав учора о 8.30 з освячення Спасо-Преображенського собору. Людей усередину пускають лише за запрошеннями. Решті перед собором поставили два екрани.

Біля загородженого проходу одеситка хоче пройти в собор, показує міліціонерам запрошення. Ті не пускають. Парафіянка 15 хв. розмовляє на підвищених тонах, деколи зривається на крик. Її утримують три правоохоронці. Зрештою пускають.

На пл. Соборній збираються кілька тисяч одеситів. Територію навколо храму огороджено металевим парканом, по всьому периметру — міліція. Рух транспорту прилеглими вулицями зупинили.

Правоохоронці уважно оглядають перехожих.

Із динаміків чути, що патріарх Кирило розповідає в соборі біблійну історію про золотого тільця. У той час на доріжку, що веде до великого екрана, виходить літня жінка.

— Антихрист! В августе вы все будете гореть в аду! Люди! Святой Кукша (мученик, був убитий 1114 року. — "ГПУ") говорил, что надо держаться подальше от храмов, ибо там будут антихристы! — кричить вона, показуючи на зображення патріарха на екрані.

До неї підбігає інша, штовхає в груди, б"є по руках, проганяє. Просить присутніх допомогти. Міліція відводить жінку якомога далі від собору. Її прикмети одразу передають рацією по всіх постах міліції. Наказують не підпускати до храму.

Аби отримати благословення Кирила, віряни збираються біля заднього входу до церкви. Діляться враженнями, згадують політиків, яких бачили на екрані поруч Кирила.

— Бедный Гурвиц! — говорить одна одеситка. — Стоял там и так откровенно скучал.

— А что вы хотите? — відповідає чоловік. — Это ведь не синагога!

Поряд із одеським мером Едуардом Гурвіцем стояв голова Одеської обласної ради Микола Скорик. Увесь час позирав на годинника. Губернатор області Едуард Матвійчук витирав хусткою лоба і щось говорив. Після його слів чоловіки, які стояли поруч, зареготали.

— Я здесь с четырех утра стою, — розповідає місцева. — Сиділа на лавочці. Парком ходила купа міліції. Рівно о восьмій ранку міліція перестала пускати в собор навіть за запрошеннями. Учора була коло резиденції патріарха, в Успенському чоловічому монастирі на 16-й станції Фонтану. Дорогу йому встелили свіжоскошеною травою і трояндами.

Патріарх Кирило виходить із собору, проходить усипаною квітами доріжкою, сідає в авто та їде. Попереду його машини прямують три автівки і ще чотири джипи — позаду.

Зараз ви читаєте новину «Поруч із патріархом Кирилом чиновники скучали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути