середа, 07 березня 2018 07:45

"Попсу наших сусідів легко замінить якісний україномовний продукт"

Автор: www.nizhynnews.com
  Рекламні щити на підтримку державної мови поширює громадська організація ”Рух захисту української мови”. Про місця для розміщення домовляються з органами місцевого самоврядування. Найбільше встановили на Чернігівщині — 13 щитів. Багато — на Київщині, Донбасі та Закарпатті
Рекламні щити на підтримку державної мови поширює громадська організація ”Рух захисту української мови”. Про місця для розміщення домовляються з органами місцевого самоврядування. Найбільше встановили на Чернігівщині — 13 щитів. Багато — на Київщині, Донбасі та Закарпатті

— Зайшов у кафе пообідати й почув, що з магнітофона лунає російська музика. Це в нас на Прикарпатті. На прохання вимкнути відповіли: "Воно грає підряд, ми нічого не будемо міняти", — розповідає журналіст 27-річний Тарас Плетеня зі Старого Самбора на Львівщині. — Доти постійно обурювала російська попса на дискотеках. З нашого району загинули на фронті воїни, а молодь "відривається" під пісні мовою агресора. Написав дві статті в місцеву газету. Дійшло до райради, взялися із цим боротися.

Виконком Старосамбірської районної ради обговорював проблему на сесії. Постановили заборонити публічне відтворення пісень та відео російською мовою.

"Старосамбірська районна рада рекомендувала райдерж­адміністрації та органам місцевого самоврядування району вжити заходів щодо припинення публічного відтворення у громадському транспорті, барах, ресторанах, клубах, закладах культури творів, що звучать мовою країни-агресора", — йдеться у рішенні.

— Підтримали постанову всі присутні на сесії, — каже депутат райради Іван Пикус, 26 років. — За порушення передбачений адміністративний штраф — до 170 гривень. Тепер справа за свідомими громадянами. Мають про порушення повідомляти поліцію.

— Те, що така ініціатива виникла на місцевому рівні, свідчить про активізацію громадянського суспільства. Це створює підґрунтя для законодавчих ініціатив на державному рівні. Показує потребу людей, — говорить мовознавець Юрко Зелений, 46 років.

— Після заборони аудіо і відео мовою країни-агресора в публічних місцях — попсу наших сусідів легко замінить якісний україномовний продукт. Його після запровадження квот на радіо з'явилося предостатньо. Попит породжує пропозицію. Неправильно, що зараз у дітей молодшого шкільного віку улюблена музика — "русский" реп із матюками. Єдина проблема — хто цим займатиметься. В європейських країнах громадяни активно співпрацюють із ­поліцією. У нас таке поки що неможливе. Поліція продовжує виконувати роль карального органа. Але якщо належно не реагуватиме на такі звернення, громадяни можуть влаштувати самосуд. Спалять якийсь дискотечний клуб із кацапською попснею, тоді його власник зрозуміє свою помилку.

Дитяча письменниця 48-річна Лариса Ніцой вважає рішення Старосамбірської райради ефективним кроком для боротьби з російською ідеологією.

— Воно не порушує права людей. Взяти до прикладу Польщу. Це демократична країна, де не переслідують за мовною ознакою. Водночас там ви не почуєте в публічних місцях засилля російської чи будь-якої іншої іноземної. Треба старатися, щоб і в нас була така ж ситуація, — пояснює. — Яка мова — такий і світогляд. "Русский мир" завдяки мові стає ближчий. Не можемо так ризикувати людьми, аби під впливом російської мови та їхнього культурного продукту ставали покручами.

Зараз ви читаєте новину «"Попсу наших сусідів легко замінить якісний україномовний продукт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути