Ексклюзиви
пʼятниця, 11 листопада 2011 06:45

Попову кинули банку з-під консерви

9 листопада у приміщенні колишньої книгарні "Сяйво" на столичній вул. Великій Васильківській, 6 відкрили муніципальний магазин "Сяйво книги".

Перед входом грає духовий оркестр. Вінка і двері прикрашені білими і блакитними кульками. Усередину пускають за списками. Активісти громадської організації "Форум порятунку Києва" приносять чотири прапори з написом "Поверніть книгарню "Сяйво" законним власникам".

— Міська влада передала приміщення комунальному підприємству "Київський міський центр розвитку рибного господарства", — розповідає представник "Форуму" Віталій Черняховський. — Це підготовка до банкрутства. Після цього приміщення продадуть тим, хто його захоплював. Ми вимагаємо припинення майнового і бюджетного дерибану, перевиборів міського голови і розпуску міської влади.

Люди починають бити по металевих тазах і кришках, тарабанити бляшанками, що зв'язані мотузкою. Скандують "Банду геть!" Оркестр грає "Одна калина" і "Як тебе не любити, Києве мій".

У вересні позаторік Шевченківська райрада продала приміщення, в якому була  книгарня "Сяйво", приватній фірмі "Абріль-студіо". Колектив магазину подав до Господарського суду Києва з вимогою визнати торги незаконними. Бо при проведенні аукціону використали підроблений паспорт Бюро технічної інвентаризації, а також занизили оцінку приміщення. На початку 2010-го книгарню захопили рейдери. Вони потрощили полиці, вивезли видань на 5 млн грн. 17 травня цього року Господарський суд повернув приміщення у комунальну власність.

Згодом столична держадміністрація вирішила створити тут муніципальний книжковий магазин. Із міського бюджету на ремонт приміщення витратили 780 тис. грн. Поміняли вікна, двері, поставили нові шафи для книжок.

Голова Київської міської державної адміністрації 50-річний Олександр Попов під'їжджає до "Сяйва книги" із запізненням на 30 хв. Заходить усередину із заступниками.

— Сьогодні держава повертає вкрадений об'єкт у власність нашого міста, — починає виступ. У цей час за вікнами скандують "Банду геть!". Олександр Попов удає, що не чує. — Ми робимо перший крок, щоб сформувати у Києві систему магазинів-книгарень.

— Вас підло обманюють, — вигукує зі сходів адвокат 43-річний Олег Король. — Закон передбачає єдиного орендаря — книгарню "Сяйво". Передайте це приміщення законним власникам.

Договорити йому не дають. Просять до слова поета 75-річного Івана Драча.

— У цю книгарню ходжу 50 років. Уже й не сподівався знову зайти. Оце недавно повернувся з Грузії, там будують церкви і собори. А українці рвуть одне одному горло. Давайте всі разом поможемо Попову працювати.

Голова держадміністрації із поетом перерізують червону стрічку.

— Це 150-та стрічка за час мого перебування на посаді, — каже Олександр Попов. — Вона сама приємна. Ми багато за це боролися.

Іде до друкарської машини "Еспресо бук мешин", що стоїть у лівому кутку крамниці. 200-сторінкове видання прилад друкує 5 хв.

— У світі є три такі: у Лондоні, Амстердамі й Данії, — розповідає представник компанії "Ксерокс" Сергій Базиленко. — Це перша машина в Україні. Магазину надали її безкоштовно. Собівартість одного екземпляра — не більш як 24 гривні.

Книжок на полицях — до 100. Твори Лесі Українки, Платона Воронька, Олеся Гончара, Івана Франка, Марка Твена, Жуля Верна. Цінників немає.

— Для відвідувачів книгарня працюватиме з 10 листопада, — розповідає директор "Сяйва книги" Людмила Волкова. — Продаватимемо лише україномовну літературу. Беремо її у видавництвах під реалізацію. У нас ціни будуть найнижчими в Києві.

Найдорожча книжка — подарункове видання "Енеїди" Котляревського за 2325 грн.

Олександр Попов виходить із магазину за 30 хв. Міліціонери утворюють живий коридор. Голова міськдержадміністрації сідає в чорний "фольксваґен". Костянтин Клімашенко, представник книгарні "Сяйво" кидає під колеса машини порожню банку з-під консерви.

— Цей магазин відкрили незаконно, — каже. — Минулої п'ятниці Апеляційний суд Києва мав винести рішення про передання приміщення книгарні в комунальну власність. Рішення ми досі не бачили. Суд не може його видати. Вони не знають, що там писати, адже в цьому процесі колектив книгарні був правим.

У книгарні працюватимуть 11 осіб. Нікого з колишніх робітників "Сяйва" на роботу не взяли.

Після від'їзду Олександра Попова міліціонери нікого в магазин не пускають. За кілька хвилин на дверях з'являється табличка "Технічна перерва".

Зараз ви читаєте новину «Попову кинули банку з-під консерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути