середа, 25 червня 2008 07:07

Помер розвідник Олександр Святогоров

 

Радянський розвідник Олександр Святогоров помер у вівторок на 95-му році життя в Києві. Під час Другої світової війни першою його серйозною справою було вбивство військового коменданта Харкова генерала Георга фон Брауна. У його маєтку розвідник установив радіоміну. Того дня, коли в німця зібралося багато гостей, підірвав. Загинули два десятки чоловік.

Олександр Пантелеймонович народився 15 грудня 1913 року в Харкові. Працював керівником цеху на комбінаті "Запоріжсталь". Там його й завербував до органів Ігор Смешко — ректор Київського інституту іноземних мов.

Святогоров готував розвідувально-диверсійні групи в тили гітлерівців у Харкові, Ворошиловграді (теперішньому Луганську) та Сталінграді (сучасному російському Волгограді). У 1944– 1945 роки працював розвідником у Польщі. Він мав вісім орденів, зокрема орден Червоної Зірки.

Коли режисер Володимир Басов знімав фільм про війну "Щит і меч" 1968-го, консультувався зі Святогоровим.

— Дружина в нього давно померла, — розповідає "ГПУ" Віталій Крамаренко зі Служби зовнішньої розвідки України. — Олександр Пантелеймонович переніс інфаркт. До останнього виходив на прогулянки біля дому.

Поховають розвідника на столичному Байковому кладовищі в четвер.

Зараз ви читаєте новину «Помер розвідник Олександр Святогоров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути