пʼятниця, 05 травня 2017 07:05

Поляки проводитимуть розкопки під знесеним пам'ятником воїнам УПА

У польському селі Грушовичі поблизу Перемишля можуть відновити надгробний пам'ятник воїнам Української повстанської армії. Для цього тамтешні археологи мають переконатися, чи дійсно там поховані українські бійці.

Про це заявили в Інституті національної пам'яті Польщі.

"Польська сторона неодноразово наголошувала, що пам'ятник потрібно розібрати, аби провести археологічні дослідження. Вони мають підтвердити наявність людських кісток під постаментом. Тоді б могила могла бути упорядкованою Міжвідомчою комісією України і підпадала під юридичний захист Польщі", — йдеться у повідомленні.

В Україні є 105 нелегальних польських пам'ятників, які були встановлені з 1991-го по 2017 рік. Український Інститут нацпам'яті призупинив їхню легалізацію.

— Подій у Польщі можна було не допустити. Але коли це сталося — не була висловлена їхня офіційна позиція, — говорить 33-річний Ігор Кулик з Інституту національної пам'яті. — Бездіяльність польської влади розв'язує руки тамтешнім екстремістам і провокує до дій гарячі голови в Україні. Вести розкопки під пам'ятником — дико. Він стояв не в лісі, а на кладовищі. Це не місце для археології.

Пам'ятник воїнам УПА розібрали польські активісти 26 квітня під патронатом партії "Національний рух".

Зараз ви читаєте новину «Поляки проводитимуть розкопки під знесеним пам'ятником воїнам УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути