вівторок, 01 жовтня 2019 06:30

Політв'язнів доправили до Москви

Засуджених у "справі українських диверсантів" 42-річного Олексія Бессарабова і Володимира Дудку, 55 років, вивезли з окупованого Сімферополя до Москви. Там мають розглянути їхню апеляційну скаргу на вирок.

9 листопада 2016 року в Севастополі окупанти затримали військових експертів аналітичного центру "Номос" Володимира Дудку й Олексія Бессарабова. Назвали їх диверсійно-терористичною групою української розвідки.

Володимир Дудка у минулому, командував кораблем радіоелектронної розвідки "Севастополь" українського флоту. Після звільнення на початку 2000-х працював у рятувальній службі Криму й аналітичному центрі. Олексій Бессарабов був заступником керівника в "Номосі", експерт із проблем Чорноморського флоту РФ у Криму.

— Зараз вони перебувають у слідчому ізоляторі №1 Краснодара на пересилці. Незабаром їх доставлять до московського "Лефортова", — каже адвокат Сергій Легостов. — У Москві суд розгляне апеляцію на вирок Севастопольського суду. Він 4 квітня дав Дудці та Бессарабову 14 років колонії суворого режиму.

Оксана Захтей, дружина політв'язня Андрія Захтея, 42 роки, написала листа президенту України Володимирові Зеленському із проханням обміняти її чоловіка.

— Я написала, щоб не повторилася ситуація з обміном 7 вересня. Щоб не забули включити мого чоловіка в списки, — говорить 40-річна Оксана. — Уже чотири роки Андрій сидить у в'язниці, не бачить доньку. Сподіваюся, цього разу президент нам допоможе визволити його.

Андрія Захтея окупанти затримали в ніч на 7 серпня 2016-го разом з 39-річним Євгеном Пановим. Торік 16 лютого окупаційний суд Сімферополя засудив його до шести із половиною років колонії за нібито підготовку диверсій на півострові.

Євгена Панова обміняли 7 вересня під час великого обміну між двома країнами.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язнів доправили до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути