четвер, 16 січня 2020 00:20

"Покупалися в Дністрі, сіли в машини. За 15 хвилин знепритомнів"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  На пляжі столичного житлового масиву Оболонь 19 січня торік кияни ­заходять у воду. Дітей роздягають повністю, щоб не було переохолодження
На пляжі столичного житлового масиву Оболонь 19 січня торік кияни ­заходять у воду. Дітей роздягають повністю, щоб не було переохолодження

— Більше взимку не купаюся. Боюся, — говорить львів'янин 47-річний Микола Олейник. Два роки тому перестав пірнати в ополонку на Водохреще. 12 зим до цього купання 19 січня було традицією.

— Із друзями двома машинами щоразу їхали в нове місце, — розповідає. Перед купанням не вживав алкоголю, розігрівався вправами. — Позаторік купалися в Дністрі. Одяглися, сіли в машини. За 15 хвилин відчув слабкість, запаморочилася голова, знепритомнів. На останніх секундах штовхнув сусіда.

Друзі зупинили авто, відчинили двері, щоб чоловік мав доступ до свіжого повітря. Поплескували Миколу по обличчю, аби привести до тями, та перевіряли пульс.

— Привезли мене в найближчу лікарню. Виявилося, погано стало від високої температури в машині. Підскочив тиск. Організм не впорався з таким перепадом, — каже Микола Олейник.

2017 року в селі Мурованому біля Львова після йорданських купань помер 52-річний чоловік. Вийшов на берег, витерся і впав. Коли прибули лікарі, констатували смерть. Того ж року в Черкасах 80-річна жінка знепритомніла. А в місті Дніпро до лікарні привезли 36-річного чоловіка із різким болем у нозі.

Під час занурення в холодну воду організм переживає стрес. Що менше він підготовлений, то більше навантаження.

— Судини шкіри звужуються, кров припливає до внутрішніх органів. Так організм зберігає тепло, — розповідає головний лікар Київського міського центру здоров'я 53-річний Отто Стойка.

При зниженні температури на два градуси на тілі піднімаються всі волоски, щоб захистити від холоду. Коли опускається ще на один-два градуси, починається мимовільне тремтіння — м'язи скорочуються, аби зігріти тіло.

— Буває, після виходу з крижаної води людина переживає стан ейфорії. Він оманливий. Купатися не можна хворим на респіраторні захворювання, гіпертонію, ревматоїдний артрит. Слід бути обережними з будь-якими хронічними недугами. Наприклад, захворюванням нирок — вони особливо вразливі. Холодна вода може спричинити алергію на зразок кропивниці. А при астмі й серцево-судинних захворюваннях — інфаркт. Тоді людина відчуває пекучий чи стискаючий біль.

Результатом занурення бувають спазми судин, перепади тиску, нудота, аритмія, запалення жіночих статевих органів, що загрожує безпліддям.

Заходити у воду взимку лікарі не радять дітям до 13 років. Вони промерзають швидше за дорослих.

"Після Водохреща заболіли зуби"

– 19 січня торік скупався в Дніпрі за компанію з колегами. Все було б добре, якби не пірнув із головою, — розповідає киянин 29-річний Віктор Сахно. — Наступного дня заболіли зуби. Стоматолог запломбував дірку. Та біль не вщухав. Здавалося, ниє вся щелепа. Ніби в 10 зубів зайшло щось солодке чи холодне.

У чоловіка виявили невралгію трійчастого нерва. Понад два тижні лікувався. Кілька разів на день колов знеболювальне.

Рибалка Сергій Самсонов, 66 років, із Черкас на річці два роки тому допомагав 30-річній жінці.

— Вони з чоловіком пробили кригу біля Річкового порту. А під водою була іржава арматура й бетонний стовп. Жінка ушкодила артерію, ледве кров зупинили.

Зараз ви читаєте новину «"Покупалися в Дністрі, сіли в машини. За 15 хвилин знепритомнів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути