Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 05:30

Покажуть фільми з коментарями для незрячих

— Фільм "Останні люди в Алеппо" змінив моє життя, — каже 34-річна Дар'я Аверченко, піар-­директорка 15-го фестивалю документального кіно про права людини "Докудейс". Відбудеться у Києві 23–30 березня. Покажуть 62 стрічки із 36 країн, 11 — українських.

Уперше демонструватимуть фільми для незрячих людей із лаконічними коментарями-описами героїв, предметів, які показуватимуть.

— Ця датсько-сирійська стрічка номінувалася на "Оскар", — продовжує Дар'я. — Можна скільки завгодно читати стрічку новин, але не розуміти, що насправді відбувається в Сирії. В картині показують, як миротворці рятують жителів міста Алеппо після російського бомбардування. З-під завалів витягають мирних громадян, маленьких дітей.

Ми 15 років чекали на цю подію. Таких сильних українських документалок у нас ще не було. Фільми стосуються різних аспектів життя — переосмислення Революції гідності, війни на Донбасі, повсякденного життя. Намагалися сформувати програму, щоб вона торкалася не лише однієї болючої теми. А й показувала, як живе сьогодні Україна. Є історія 45-річного київського двірника. Намагається познайомитися з жінками — підходить із відеокамерою і питає, звідки вони. Іноді їздить до матері в США і там робить те саме.

Покажемо "Літопис "Чорного тюльпана". Це історії людей, які вирушають на окуповану територію Донбасу. Шукають тіла загиблих воїнів і повертають їх рідним. Частково фільм знятий прихованими камерами серед бойовиків. Стрічку презентуватимуть самі волонтери.

У міжнародній конкурсній програмі представлять картину української режисерки Аліни Горлової "Явних проявів немає". Про медсестру, яка повернулася з АТО. Фільми з коментарями для людей із вадами зору — "Перша сотня" та "Віддалений гавкіт собак".

Сеанси "Докудейс" заплановані в столичних кінотеатрах "Жовтень", "Україна". У квітні кращі стрічки покажуть у Львові, Одесі, Харкові.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть фільми з коментарями для незрячих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути