Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2007 07:05

Поховання шаманки розкопали в Гребінці

Два тижні восьмеро фахівців на чолі з 25-річним В"ячеславом Шерстюком, старшим науковим працівником Полтавського центру охорони та досліджень пам"яток археології, проводили розкопки в Гребінці. Вони досліджували курган, де збираються побудувати автозаправну станцію.

На території виявили шість захоронень. Їм щонайменше по чотири тисячі років. В одній могилі знайшли останки чоловіка. Поруч лежали три стріли з кам"яними наконечниками. Очевидно, це був воїн.

— У другому захороненні ми виявили останки жінки. Припускаємо, що вона була досить похилого віку. Поряд лежали горщик та берестяна коробка з проколкою та двома кремінцями, — каже Шерстюк.

Останки дівчини-підлітка знайшли у третьому. Шерстюк вважає, що вона могла бути шаманкою. Біля неї лежали фігури з кісток тварин та дерев"яне блюдце, оббите шкірою. Це очевидно рештки бубна. Усі знахідки підтверджують, що похована належала до касти чаклунів.

— Судячи з положення кісток, дівчину закопали не відразу після смерті, — додає археолог. — Її, мабуть, возили по околицях, показували родичам, доки тіло не почало розкладатися.

Також викопали останки жінки. Її називали "інгулецькою бабою". Загалом, кажуть археологи, більшість поховань представляють ранній етап донецької катакомбної культури епохи ранньої бронзи.

Знайдені останки проходять антропологічну експертизу в Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «Поховання шаманки розкопали в Гребінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути