четвер, 18 листопада 2021 07:10

Податкова амністія триватиме рік

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

"Поясніть, навіщо держава проводить податкову амністію? Кому треба подавати інформацію про себе?" — запитує 49-річний Іван Липко зі Львова.

Податкова амністія триватиме з 1 вересня ­2021-го до 1 вересня 2022-го. На початок листопада задекларували 150 млн грн, за офіційними даними. Сплатили 6,9 млн податку.

— Податкову амністію постійно застосовують цивілізовані країни. Концепція така: декларуєш, чим володієш, і платиш символічний податок. Після цього держава обіцяє не мати до тебе претензій, — відповідає львівський адвокат Богдан Янків, 26 років. — В Україні подібна практика працює для чиновників, вони подають декларації. Приблизно таку ж концепцію хочуть застосувати і для решти громадян.

Поки що масового напливу немає. Податкова амністія дозволяє задекларувати відносно чесно зароблені гроші, з яких не було сплачено податки. Тоді вони стануть легальними, можна витрачати, як заманеться. Держава встановила ліміти. Впевнений, що статки половини населення не перевищують їх. Наприклад, до 400 тисяч гривень готівки можна не декларувати. Це ж стосується квартири до 120 "квадратів" і 10 "соток землі" в місті. А якщо маєте 450 тисяч ­гривень, то доведеться з повної суми сплатити податок. Під ліміти амністії підпадають статки, які були здобуті до 1 січня цьогоріч.

Спершу раджу розібратися, скільки у вас реально оподаткованого доходу. Візьміть виписку в податковій за останніх п'ять років. І порівняйте з наявним майном станом на зараз. Мова не тільки про готівку, але й про нерухомість, депозити, частки в компаніях. Що визначальне для амністії? Сплачені податки чи ні. Є, наприклад, будинок на 300 "квадратів", який коштує 5 мільйонів гривень. Якщо виявиться, що ви за все життя ні копійки податків не заплатили чи значно меншу суму, ніж коштує помешкання, то можуть виникнути питання. Інша справа — людина успадкувала нерухомість від батьків, баби чи діда. Зі спадщини податки вже сплачені. Якщо ж нерухомість куплена за кошти від неофіційних доходів, то є сенс амністуватися. З іншого боку, дорогий ремонт не зацікавить податкову. Бо в реєстрі просто значиться — квартира. Ще приклад: за даними податкової, офіційно зароблено 500 тисяч гривень. А у вас під подушкою 600. Можуть бути проблеми, якщо вирішите купити автомобіль. Бо він засвітиться в реєстрі. Це привід для податкової поцікавитися звідки гроші. Якщо неофіційно зароблені кошти витрачатимете на продукти, одяг, побутові речі, то ніхто за цим не слідкуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія триватиме рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути