пʼятниця, 31 березня 2017 06:20

Починають діяти нові тарифи на газ

 

З 1 квітня починає діяти нова система оплати за використаний газ. Замість п'яти складників ціна матиме два — вартість газу й відшкодування витрат на його доставку та розподіл серед споживачів. Таке рішення прийняли на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг 28 березня.

— Зміна тарифів відбувається згідно з нормами третього енергопакету, який діє у Європі. Компанії, які займаються газопостачанням і газорозподілом повинні бути розділені, — говорить економіст 52-річний Борис Кушнірук. — Після цього розподілу виникло питання, за рахунок чого мають існувати газорозподільчі компанії. Уявімо, що хтось виїхав на півроку з України. Після повернення необхідно зайти до помешкання й увімкнути газ. За весь цей час людина не витратила жодного "куба" і не заплатила жодної гривні. Але утримувати всю цю систему мереж потрібно. Тому в усьому світі є абонплата за приєднання до мережі і плата за спожиті енергоносії окремо. Вона раніше була в ціні на газ. Тепер газорозподільні компанії отримуватимуть плату від споживачів і певний відсоток від постачальника газу за транспортні послуги.

Нацкомісія зменшила ціну на газ у газопостачальних компаніях, але ввела абонплату. Для тих, хто споживає газу багато, ситуація не погіршиться. А може навіть покращиться. Їхні витрати можуть зменшитися. У споживачів із малим об'ємом спожитого газу витрати зростуть. У мене, наприклад, купа електроприладів — духовка, електрочайник, мікрохвильовка. Я користуюся газом мало. Виходить кілька "кубів" — 20–30 гривень. Абонплата буде більша, тому для таких споживачів це суттєво. Тим паче, якщо не користуватися ресурсом зовсім.

Із таким порядком нарахування тарифу почне виникати конкуренція газопостачальних компаній за споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Починають діяти нові тарифи на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути