четвер, 14 серпня 2008 07:06

Почався Успенський піст

Сьогодні, 14 серпня, у православних та греко-католиків починається Успенський піст. У народі його називають Спасівкою. Триватиме він два тижні — до 28 серпня. Того дня святкуватимуть Успіння Пресвятої Богородиці.

Своєю суворістю Спасівка прирівнюється до Великого посту. В народі кажуть, що колись Успенський піст був його частиною. Тобто скоромну їжу перед Великоднем було заборонено вживати дев"ять тижнів. Але людям було складно так довго втримуватися від спокус. Тому церква розділила піст на дві частини.

У Спасівку заборонено справляти весілля, дні народження, хрестини, співати і танцювати. Їсти можна лише пісні страви, виключаючи молочні та м"ясні продукти. Вагітні жінки, хворі та подорожуючі можуть уживати молочні страви.

У період посту 19 серпня святкують Преображення Господнє, або Спаса. Цього дня дозволено вживати рибу та пити вино. Також можна їсти всі фрукти. Їх заборонялося споживати від початку Петрівського посту.

Зараз ви читаєте новину «Почався Успенський піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути