пʼятниця, 28 вересня 2018 07:55

Початок жовтня буде теплий і дощовий

Автор: www.dumskaya.net
  Потужний дощ накрив Одесу 24 вересня. Злива затопила найвразливіші до негоди вулиці — Балківську, Приморську, Французький бульвар, Польський узвіз. Зливна каналізація не змогла впоратися з великою кількістю опадів
Потужний дощ накрив Одесу 24 вересня. Злива затопила найвразливіші до негоди вулиці — Балківську, Приморську, Французький бульвар, Польський узвіз. Зливна каналізація не змогла впоратися з великою кількістю опадів

Температура на початку жовтня в більшості регіонів країни вдень сягатиме +20°C. Уночі — в межах +4…10 градусів. Місяць буде теплий і дощовий.

Відчутне похолодання настане в другій половині місяця.

— На зміну теплому антициклону прийде холодний. Погода раптово зміниться. Стане прохолодно, похмуро. Очікуються часті дощі, сильні вітри й заморозки, — говорить 53-річна Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту. — У північних і західних областях можливий мокрий сніг та ожеледь. Щоправда, опади й холод чергуватимуться з теплом. Загалом жовтнева температура перевищуватиме норму.

Друга половина осені та зима будуть відносно теплі, за попередніми прогнозами. Цьому сприяє аномальне підвищення температури на планеті.

Сильні дощі в жовтні прогнозує народний синоптик Леонід Горбань, 80 років:

— У центральних ­регіонах імовірні потужні вітри, — каже. — До 8-го числа температура не опуститься нижче 16 градусів. Потім на три дні трохи похолодає. Із 11 до 16 жовтня знову буде майже плюс 20. А вже далі температура поступово знижуватиметься. Наприкінці місяця вдень підніматиметься до плюс 12…15. В останніх числах жовтня ймовірні заморозки.

У наступному місяці в Україні очікують вісім магнітних бур, стверджують у Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця. Спалахи на ньому науковці прогнозують 2, 7, 8, 10, 11, 18, 19 і 20 жовтня. У ці дні можливий головний біль, дратівливість, утома й тривога. Коливання небезпечні для людей із серцево-судинними захворюваннями. У них може підвищитися тиск. Лікарі рекомендують більше відпочивати, пити чай і гуляти на вулиці.

Часті дощі в жовтні позитивно вплинуть на озимі культури, кажуть фермери.

— Їх ще масово не сіяли. Тому поганої погоди не боїмося. Хоча таким посівам не страшні морози (зазвичай на зиму висівають спеціальні сорти пшениці, ячменю, ріпаку. — ГПУ), — говорить фермер Любомир Пахолко, 66 років. — Дощі — це плюс. Якщо їх немає, землю обробляти важче. Та й рослини гинуть. Цьогорічна осінь — хороша.

Одірвана вітром гілка вбила чоловіка

24–25 вересня частину регіонів країни накрили потужні дощі та шквальні вітри. Найбільше від негоди постраждали Одеська, Житомирська, Львівська, Волинська й Рівненська області.

В Одесі 22 вересня дощ затопив вулиці, насамперед — у центральній частині. Утворювалися великі затори. Шквальний вітер ламав дерева. На Митній площі вода позмивала люки зливної каналізації. Розмивала бруківку.

У райцентрі Новоград-Волинський на Житомирщині вітер зривав покрівлю з будинків. Уламки влучили в жінку. Вона отримала черепно-мозкову травму.

У Рівному шквальний вітер пошкодив частину обшивки торговельно-розважального центру.

24 вересня негода знеструмила майже 180 населених пунктів у Львівській області. У місті Бориславі вітер зламав гілку дерева, яка вбила 65-річного чоловіка.

Зараз ви читаєте новину «Початок жовтня буде теплий і дощовий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути