вівторок, 13 вересня 2011 07:00

Півтори доби шахтарі просиділи під завалами

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Олександр Мільянчук, Володимир Боєв, Євген Євдокимов (зліва направо) пробули в Єнакіївській міській лікарні один день. Проблем зі здоров’ям у них лікарі не виявили. Зараз гірники у відпустці
Олександр Мільянчук, Володимир Боєв, Євген Євдокимов (зліва направо) пробули в Єнакіївській міській лікарні один день. Проблем зі здоров’ям у них лікарі не виявили. Зараз гірники у відпустці

Троє гірників 36 год. просиділи під завалами у шахті "Полтавська" в місті Єнакієве Донецької області. Їх дістали живими.

Порода у копальні обвалилася 7 вересня о 18.00. Не витримали підпори покрівлі. На ділянці працювали 12 гірників. Дев'ятеро вийшли на поверхню одразу. 45-річний Євген Євдокимов, Олександр Мільянчук, 39 років, та 32-річний Володимир Боєв залишилися. Сховались у так званій рятувальній ніші — закутку 2 на 3 м і заввишки 1,5 м.

— Ми чули, що молотки луплять без упину. Були впевнені, що нас знайдуть. Але там був протяг, холодно. Постійно ворушилися, щоб не замерзнути. Тільки станеш — за 5 хвилин замерзаєш, — розповідає російською Олександр Мільянчук.

— У 1990-х мені доводилося відкопувати засипаних колег, — додає Євген Євдокимов. — Знаю, що то таке. Розумів: швидко нас не відкопають.

— Тільки порода осіла, ми стали довбати вугілля назустріч, — говорить Володимир Боєв. — Але у нас була тільки сокира і спис. За весь час продовбали десь метр. Там темно, не було води, тягло на сон. Але чогось найбільше хотілося біляшів із нашої столовки.

Рятувальники-забійники довбали вугілля у вісім змін. Змінювалися що 3 год. Зробили хід завдовжки 45 м, підняли назовні 170 т вугілля. Нарешті о шостій ранку 9 вересня дістали колег.

— Якби хлопці працювали в звичайному режимі, а не рвали жили заради нас, то їм треба було б десь три дні. А так упорались за півтора, — каже Євдокимов.

Із шахти гірників доправили до міської лікарні. Після обстеження їх виписали додому відпочивати. Вони живуть у селищі Фасівка Луганської області, дружать родинами. Весь час, поки тривали рятівні роботи, під шахтою чекали їхні дружини.

— Коли чоловіки не піднялися з усіма, ми з дівчатами найняли машину і рвонули на шахту. Молилися і таблетки ковтали. Їсти не хотілося. Серце аж давило. Аж раптом якось стало так легко. Кажу: дівчата, мабуть, їх знайшли. За 3 хвилини вибігає до нас їхній начальник. Щасливий такий, — згадує Ірина Боєва, 31 рік.

— Причина багатьох аварій — перебої з фінансуванням, — вважає профспілковий лідер копальні Ігор Прижбило, 46 років. — Мало того що ми втручаємося в природу, так ще у нас то металу нема, то лісоматеріалу. До обвалу цю лаву тиждень лихоманило, а як сталося чепе — відразу ліс знайшовся. Для безпечної роботи все повинно бути секунда в секунду.

Зараз ви читаєте новину «Півтори доби шахтарі просиділи під завалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути