Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2012 09:48

Південь України потерпає через снігопади та морози

Автор: фото з сайта www.auto.oboz.ua
  Кримська траса Сімферополь — Красноперекопськ. На ній у замети в середу вранці потрапили десятки машин. Снігу намело понад метр заввишки, у деяких авто неможливо відкрити двері
Кримська траса Сімферополь — Красноперекопськ. На ній у замети в середу вранці потрапили десятки машин. Снігу намело понад метр заввишки, у деяких авто неможливо відкрити двері

7-8 лютого на Півдні України пройшов шторм. Від сильних снігопадів, шквального вітру та морозів постраждали Одеська, Херсонська, Запорізька області та Крим. Близько 55 тис. осіб на півострові залишилися без світла. На автошляхах сотня людей ночували в авто.

— Нас три человека в машине ехало из Херсона в Севастополь к другу на именины. Вчера часов в семь вечера уперлись в пробку в степи. За нами где-то 20 машин было. Видимость вообще никакая, снег 1,5 метра, плюс сильный ветер. Двери замело, даже в туалет выйти не могли. Хорошо, что девочек не было, так в банку дзюрили, — розповідає в середу вранці водій Ігор Каралгак, 27 років. Він 10 год. провів у кучугурі. Снігом замело 15 км шляху. — Ночевали в машине с включенным двигателем. Хорошо, что был полный бак, до утра еле хватило. Сегодня приехала помощь. Сейчас "Уралы" и грейдеры откапывают дорогу. Мы собираемся до первой заправки и назад в Херсон. На праздник уже не попали.

Автомобілям, які в заметах, рятувальники безкоштовно заливають пальне. На допомогу тим, хто застряв на трасі Красноперекопськ — Сімферополь, відправили по два "бетеери" і КрАЗи.

— Замети настільки сильні, що трактор не може проїхати. Сніг, як пісок, твердий. Я важу 90 кілограмів, іду по тих заметах, не провалюючись. Тільки дорогу прочистимо, а воно через час знову намело, — каже російською Василь Карнафель, 49 років, сільський голова Якимівки Нижньогірського району Криму. — Такого за 30 років не пам'ятаю. Автобуси не ходять. Весняні канікули перенесли, тому школярі два тижні вдома.

Із села Чкалове Нижньогірського району добу не могли вивезти двох породіль у райлікарню, за 30 км.

— У роженицы 22-летней Ирины Петеримовой в 13.00 начались схватки, — розповідає Ремзіє Фазилова, 56 років, головлікар Чкалівської амбулаторії. — Ми подзвонили в район, щоб "швидка" виїхала назустріч. Але дорогу так замело, що по селу вона не могла дістатися. Тоді місцевий підприємець трактором дорогу перед нами розчищав. Проїхали 15 кілометрів, але й він застряв. Солярка почала замерзати. Повернулися в Чкалове. Вирішили везти її додому, бо в лікарні холодно. Із нею всю ніч була наша фельдшерка.

У середу об 11.00 з сусіднього села Лугове, що за 8 км від Чкалова, привезли другу породіллю Олену Колпакову, 22 роки. У неї теж почалися перейми.

— Я добу не спала, бо була постійно на зв'язку з районним гінекологом, фельдшером. Витягли всю навчальну літературу, читали. Ми вже приготувалися, щоб приймати дитину, але з району подзвонили, що дорогу розчистили. Обох породіль відвезли в райлікарню.

На дорозі Сімферополь — Армянськ рятувальники створили два пересувні пункти обігріву. Один — біля селища Шкільне Сімферопольського району. Другий — у селі Трактове Красногвардійського району. Туди направили 17 пасажирів двох рейсових автобусів, що застряли неподалік.

Із вівторка до ранку середи рятувальники витягли із заметів 484 авто, в яких були 1558 осіб.

В Євпаторії близько 10.00 у вівторок штормовий вітер зніс металеву покрівлю будівлі місцевого відділення Держказначейства на просп. Перемоги, 36.

— Ветер был сумасшедший. Мы звонили в мэрию, предупреждали, что крышу может сорвать, потому что ее несколько раз поднимало и опускало. А потом за 3 минуты ее опрокинуло на лицевую сторону здания, — розповідає Ірина Сакович, начальник міського управління Держказначейства. — Ми залишилися працювати. Відвідувачі заходять до нас із двору.

Об 11.00 8 лютого в Тернополі поховали 55-річного Михайла Наконечного. Він помер у понеділок від серцевого нападу на дачі, за 5 км від села Плотича Козівського району. Медики не встигли його врятувати, бо "швидка" застряла у снігах. Довелося викликати рятувальників.

Михайло Наконечний працював на деревообробному підприємстві в Тернополі. На дачу приїхав після добового чергування. Зранку скаржився товаришу на біль у серці. Обійшов господарство, погодував собаку. Після обіду йому стало погано і сусід викликав "швидку".

— Дачні ділянки відрізані від села. "Швидка" заїхала в Плотичу, а в полі дорога в яру, її перекурює. Ми машину витягнули нашим ЗІЛом-131, — розповідає рятувальник Петро Макар. — А далі вирішили взяти фельдшера із собою і доїхати власним авто. Тягнути "швидку" не ризикнули — дорога тяжка, могли обидві машини загрузнути.

— Від часу виклику і доки ми доїхали, минуло десь півгодини. Хворий ще був живий, але непритомний. Йому підключали систему "штучні легені", ставили крапельниці, кисневу подушку. Ні пульсу, ні серцебиття не було. Урятувати не вдалося, — продовжує Петро Володимирович.

Попередньо чоловік помер через інфаркт міокарда.

В Одеській області при морозі до -20°C швидкість вітру сягала 38-40 м/с.

— Попадали лінії електропередач, понамерзав лід, машини опиняються у снігових заметах, річки та море замерзли. Працюємо цілодобово, — каже Майя Грінько, 39 років, із обласного управління із надзвичайних ситуацій.

Під Ізмаїлом повалило дві опори високовольтних ліній електропередач. Без світла залишилися лікарня, поліклініка, пологовий будинок, школи, ліцей і дитячі садки. До ранку середи електрику в райцентрі відновили.

— Ситуація була критичною, — каже російською Станіслав. Прізвища не називає. Працює в місцевих електричних мережах. — Виїхали ввечері за місто, де вишка впала. Там уже даїшники стоять, дорогу перекрили. Наливали по 150 грамів кожному, аби працювати при морозі та вітрі могли. І самі вживали, бо то справжня каторга видержати таку погоду, ще й шось робити при ній.

Зараз ви читаєте новину «Південь України потерпає через снігопади та морози ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути