пʼятниця, 17 лютого 2012 00:15

Після п'яти років на вулиці безхатченки бояться людей у формі

В Україні від сильних морозів загинули 112 людей, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Це найбільше з-поміж усіх країн Європи. Проте рятувальники кажуть, що померлих 135. Інформагенція "Укрінформ", яка провела власний моніторинг по областях, пише — 166. Не всі люди, яких забирали з вулиць, помирали від переохолодження, пояснюють у МОЗ. Розтин показує, що в частини були інші причини, приміром, інфаркт.

Більшість постраждалих від морозів — безхатченки, каже 33-річна Людмила Алієва, президент громадської організації "Народна допомога".

— Стільки людей загинули, тому що найсильніші морози по Європі були в Україні. До того ж в інших країнах до похолодання були готові. У нас пункти обігріву з'явилися пізніше, ніж прийшли морози. Бездомні не одразу приходили по допомогу. Також є один специфічний момент: люди, які прожили понад п'ять років на вулиці, важко йдуть на контакт. Тим більше з представниками влади, тобто людьми у формі. Із такими бездомними майже неможливо встановити довірливі стосунки. До них у підвали приходять соціальні працівники, просять піти в нічліжку. Вони пообіцяють, але не звернуться по допомогу. Таких не більшість, але вони є.

Як безхатченки дізнаються про пункти обігріву?

— Бездомні не читають газет, не мають інтернету. У них є своя циганська пошта. Але навіть якщо вони не зверталися в соціальні служби, знають, де яка є і яку допомогу надає.

В Україні скрізь однаково потерпають від морозів?

— По-різному. У столиці ситуація найскладніша. Пунктів обігріву не вистачає. Еменесники поставили 10 палаток, ще працювали три патрулі: нашої організації, фонду "Соціальне партнерство" та муніципальної служби. Це мало для такого великого міста.

Зараз ви читаєте новину «Після п'яти років на вулиці безхатченки бояться людей у формі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути