четвер, 16 жовтня 2008 15:54

Після липневої повені будівельникам додали грошей

На Закарпатті відбудовують дороги, мости, дамби та берегоукріплення, які постраждали від повені. Продовжують зводити протипаводкові споруди у рамках програми "Тиса".

У Чопі переконструйовують чотириметрову дамбу. Її протяжність 18 км. У місті — 3,6 км. У липні ця споруда врятувала Чоп від 10-метрової хвилі, яка проходила по річці Тиса.

— Чоп оточений руслами двох річок — Тиси і Латориці. 2001 року місто залило водою. Ми рятувалися мішками з піском, — розповідає жителька Чопа Марія Головко, 51 рік. Жінка виходить із двору будинку, який стоїть за 20 м від дамби. — У липні думали, що знову затопить. Але врятувала дамба.

Нова споруда практично готова.

— Дамби, берегоукріплення, польдери будуємо на кошти програми протипаводкового захисту "Тиса", — розповідає директор ДП "Об"єднана дирекція будівництва водогосподарських об"єктів" 29-річний Ростислав Федів. — Вона діє із 1998 по 2015 рік. За цей час маємо звести 42 акумулюючі ємності і 30 польдерів.

Польдерами називають території, обгороджені дамбами. На час повені туди запускають воду. Потім поступово спускають в річку. Сухі ємності в горах — це своєрідні одамбовані території на гірських річках, які затримують воду.

— Першу чергу одного із польдерів здано ще торік. Розташований він у Берегівському районі на 1300 гектарах, — пояснює Федів. — Землі під польдером придатні для будь-якого використання. Один польдер допоможе затримати 45 мільйонів кубометрів води. А ще з їх поміччю можна обводнювати території на час засухи. — Із 2002 по 2006 роки на програму "Тиса" виділяли по 2,5–12 мільйонів гривень щороку. Із 2006-го цю суму збільшили в сім разів. Але із 2006-го по липень 2008 року профінансували її всього на 40 відсотків, — скаржиться Федів. — Після липневої повені уряд додатково виділив на "Тису" 44 мільйони гривень, на ліквідацію наслідків стихії — 60,5 мільйона.

Підприємство негайно визначило об"єкти, які треба будувати негайно:

— Один із таких — дамба у селі Тересва Тячівського району. — Село постраждало від липневої повені, бо не мало захисту від Тиси. Зводити дамбу вже почали, завершать будівництво наступного року.

За виділені гроші планують зробити й 4,7 км захисних дамб, 5 км берегоукріплень, спроектувати дві акумулюючі ємності в горах на річках Чорна Тиса та Лазещина.

— Будівництво однієї сухої ємності коштує 100 мільйонів гривень, одного польдеру — 50–60 мільйонів, — розповідає Федів. — По одній такій споруді вже маємо у Іршавському і Берегівському районах.

Федів каже, що програма "Тиса" ефективна.

— Райони, де були зведені протипаводкові об"єкти, витримали липневу повінь. Це Берегівський, Виноградівський, Ужгородський. Одна лише Чопська дамба захистила влітку багато сіл — Саловку, Соломонове, місто Чоп.

Якщо до 2015 року збудують всі заплановані споруди, вони захистять від води 500 населених пунктів Закарпаття, 2600 виробничих об"єктів та 200 тис. га сільськогосподарських угідь.

Зараз ви читаєте новину «Після липневої повені будівельникам додали грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути