Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2009 08:59

Після другої таблетки таміфлю Олегу Слюсарчуку полегшало

Автор: фото: Ольга ПРІМОВИЧ-ГРАБАР
  Олег Слюсарчук підхопив вірус грипу, коли їздив на конференцію до Москви. Тиждень був удома на лікарняному
Олег Слюсарчук підхопив вірус грипу, коли їздив на конференцію до Москви. Тиждень був удома на лікарняному

1 листопада львів"янин 26-річний Олег Слюсарчук був на науковій конференції в Москві. Він працює веб-дизайнером. У поїзді дорогою додому піднялася температура.

— Ломоту в тілі я відчув ще в Москві, уже заклало носа. Але тоді в російській столиці була така ж ситуація, як тиждень тому у Львові. Усі ходили в масках, в аптеках неможливо було нічого купити протигрипозного. Я оббігав, певно, 20 московських аптек. Лише в одній запропонували якийсь максіколд від грипу.

У Львові 2 листопада вранці Олег теж не зміг купити ліки. Удома знайшов антибіотик фармацитрон. Але температура трималася на позначці 39.

— Я живу на Сихові, на вулиці Козленюка, це вже окраїна міста. Хотів викликати лікаря. У сихівській поліклініці сказали, що треба звертатися в Пустомитівську районну лікарню. То я з температурою поїхав на вулицю Личаківську до батьків, бо там прописаний. Уже туди мама викликала лікаря.

Я оббігав 20 московських аптек

Після огляду вдома лікар дав Олегу пачку таміфлю. Попросив розписатися в документах про отримання. Сказав випити одну таблетку і чекати результату. Якщо температура не спаде, випити ще одну або зателефонувати.

Увечері Олег випив таблетку і заснув. Зранку йому полегшало.

— Не було ломоти, головного болю, розблокувало носа. Температура була 37. Я випив другу — і все пройшло. На лікарняному побув до кінця тижня. У цей понеділок вийшов на роботу. Після таміфлю відчував тільки слабкість. Ніби й здоровий, але як іду по кімнаті, хочеться на диван присісти, наче втомлений. Через три дні це відчуття зникло.

Свинячий грип може бути у 90 відсотків хворих

90% недужих на грип в Україні можуть хворіти саме через штам A/H1N1. Так вважає академік Сергій Комісаренко, 66 років.

— Ми чуємо, що свинячий грип підтверджений у 65 осіб. Але треба розуміти, що загалом робили трохи більше 70 аналізів. Ця цифра відповідає і ситуації у світі.

Скажімо, в російській Челябінській області свинячий грип діагностували у 60–80 відсотків людей, які захворіли.

Перевірити це припущення по Україні неможливо: одне дослідження триває 2–3 години. Аналіз роблять у центральній санепідемстанції в Києві, Інституті імені Громашевського та в лабораторії якості й безпеки продукції АПК. Швидкі тести, які виявляли б штам свинячого грипу, поки що не розроблені.

Зараз ви читаєте новину «Після другої таблетки таміфлю Олегу Слюсарчуку полегшало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути