пʼятниця, 11 грудня 2015 06:05

Пішохідний пункт пропуску діє другий місяць

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
 

Пішохідний перехід з'єднує окупований Луганськ і Станицю Луганську на вільній території України. По ньому люди з візками йдуть по харчі. Раніше тут був міст через річку Сіверський Донець. 21 січня бойовики зруйнували переправу. Пішохідний пункт пропуску діє другий місяць. Його періодично обстрілюють. У листопаді губернатор Луганщини Георгій Тука хотів закрити перехід.

Щоденно його перетинають майже 3 тисячі людей. Звідси відправляються автобуси до Кремінної, Біловодська і Щастя. Графік руху узгоджений з часом роботи пропускного пункту.

Користуватися переходом можуть громадяни України та іноземці з електронними дозволами. Також мають показати паспорт. З українського боку пункт працює з 8.00 до 17.00.

Бойовики 8 грудня почали широко використовувати заборонене важке озброєння, як улітку до Мінських угод, каже речник АТО полковник Олександр Мотузяник:

— Упродовж доби стріляли з мінометів, 122-міліметрової артилерії, танків і "Градів". Обстріли були неприцільні, проте свідчать про наміри бойовиків спричинити ескалацію конфлікту та зірвати Мінські домовленості.

На Донецькому напрямку бойовики стріляли на всій лінії фронту.

Кожен четвертий внутрішній переселенець не планує повертатися додому найближчі кілька років. Дослідження Київський міжнародний інститут соціології провів у жовтні.

– 54 відсотки опитаних розглядають своє становище як тимчасове і хотіли б повернутися додому, 26 процентів — не збираються. Решта поки що не визначилися, — каже науковий співробітник інституту Марина Шпікер.

Половина з опитаних чекає закінчення бойових дій. Стільки ж хоче, щоб Донбас перебував під контролем України. Третина повернеться, якщо будуть умови для нормального життя.

Бойовики "бунтують" через заборгованість із виплати зарплатні. Про це у "Фейсбуці" пише координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук:

"Особовий склад батальйону "Восток" активно висловлює невдоволення щодо умов своєї "служби". Бойовикам не виплачують "зарплату". Вона частково нарахована за вересень цього року. Водночас збільшили навантаження. Серед бойовиків ширяться заклики вийти з-під військового керівництва ДНР".

9000 жертв нарахували з початку війни на Донбасі. Про це стало відомо з доповіді ООН. Поранення отримали 20 732 людини. Це — військовослужбовці, учасники збройних формувань і мирне населення.

Зараз ви читаєте новину «Пішохідний пункт пропуску діє другий місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути