пʼятниця, 18 листопада 2011 05:00

Підземні споруди лаври відкриють для туристів

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Євгенія Чередниченко  показує підвал церкви ”В’їзд Господній в Єрусалим”. Храм не зберігся, ніде в архівних джерелах про нього не згадують
Науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Євгенія Чередниченко показує підвал церкви ”В’їзд Господній в Єрусалим”. Храм не зберігся, ніде в архівних джерелах про нього не згадують

У Національному Києво-Печерському заповіднику виявили та дослідили понад 20 підземних об'єктів, в яких монахи зберігали вина, їжу, соління. Їх збираються музеєфікувати, а згодом пускати туристів.

— В Україні немає аналогів такого унікального підземного комплексу. Він відображає всебічну діяльність монастиря, — розповідає Євгенія Чередниченко, старший науковий співробітник заповідника.

У 1960-х за рекомендацією інституту "Київпроект" усі підземні галереї засипали піском, а деякі заклали валунами та цементним розчином.

Заходимо до Митрополичого саду на території Верхньої лаври. У його південно-західній частині — довгий насип, у якому є вхід до винного льоху. Колись монахи зберігали там вино, яке робили з власного винограду. Спускаємося сходами. Всередині три довгі галереї. Вони облицьовані старовинною цеглою. Підлога земляна.

— Усі споруди різної конфігурації, розмірів, на різній глибині, але температура всередині завжди плюс 15. Незалежно від того, нагорі 30 морозу чи тепла, — пояснює Євгенія Чередниченко.

Усередині темно, пересуваємося з ліхтарем.

— Цю споруду розчищали півроку. Плануємо у майбутньому відтворити інтер'єр льоху, — говорить Євгенія Чередниченко.

В архівних джерелах майже немає інформації про підземні споруди монастиря. Тому монахи дивувалися, коли знаходили ходи. Йдемо в інше підземелля під центральною площею.

— Наприкінці ХІХ сторіччя прорвався кам'яний резервуар з водою між Успенським собором та дзвіницею. Помітили, що цей потік кудись сходить, так знайшли цю підземну споруду. Існувала легенда, що нею міг користуватися митрополит для переходу зі свого помешкання до Успенського собору, — каже Євгенія Чередниченко.

Інша підземна споруда, в яку спускаємося, була підвалом загадкової церкви "В'їзд Господній в Єрусалим". Ніде в джерелах про неї не згадують. Її зобразили тільки на планах кінця XVIII ст. — 1840-х. Це приміщення викладене цеглою, навіть підлога. Посередині — хрещатий стовп з перекинутими арками на стіні споруди.

Майже всі підземні спорудження датовані XVIII ст. Вони потребують детального вивчення. Тож на території заповідника розташовано ще багато недосліджених таємничих місць.

Зараз ви читаєте новину «Підземні споруди лаври відкриють для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути