вівторок, 11 вересня 2012 10:37

Підтримати ТВі вийшли понад п'ять тисяч людей

Автор: фото з сайта www.1.zt.ua
  Учасники акції на підтримку каналу ТВі в Житомирі 8 вересня принесли до фонтана на Соборній площі старі телевізори й розгорнули 45-метровий банер
Учасники акції на підтримку каналу ТВі в Житомирі 8 вересня принесли до фонтана на Соборній площі старі телевізори й розгорнули 45-метровий банер

На столичній Михайлівській площі лунає музика. На невеликій сцені виступає гурт "Тартак". Навколо прапори із символікою телеканала ТВі та написом "ТВі — останній рубіж свободи". Тут у суботу відбувається акція на його підтримку. Мовлення почали відключати в різних регіонах. За півгодини зібралися кілька тисяч людей. Вони групками підходять із боку вул. Хрещатик.

— Мені подобається цей канал, бо він — єдиний справедливий, — каже киянин Анатолій Корж. — Я ненавиджу, наприклад, " Інтер", "Україну". А ТВі дивлюся по інтернету.

— Жаль людей, які не можуть сьогодні цю програму бачити, — підходить його дружина Алла Корж. — От ми були в Криму, там узагалі нема нічого. До народу нічого не доходить. Що показали — так вони і думають. Стає все гірше. Мало того, що люди пасивні стали після Ющенка. Так ще й ТВі залишився єдиний, звідки можна щось дізнатися.

Зі сцени виступають журналісти телеканала, культуролог Вадим Скуратівський, дисидент Євген Сверстюк, поет Дмитро Павличко. Люди тримають транспаранти "Руки геть від незалежних ЗМІ", "Гітлер починав з цензури", "Я люблю ТВі", "Поверніть чесні новини".

Серед натовпу ходить голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк. Неподалік стоять два охоронці. Організатори запрошують політика до слова.

— Влада перелякалася, тому що Микола Княжицький (керівник ТВі та кандидат у народні депутати за списками Об'єднаної опозиції. — "ГПУ") вирішив боротися за демократію не тільки на каналі, а й у стінах парламенту. Вони зрозуміли, що в Україні може повторитися національне підняття на кшталт 2004 року. Я в це вірю. Тому вони бояться допускати помилок, яких допустили 2004 року. Тоді вони не відключили "5-й канал", і відбулася революція. Сьогодні вони не відключать ТВі, й Україна зміниться. Ми виборемо своє майбутнє, — завершує Яценюк під оплески.

Спускається зі сцени. Його зупиняє віце-спікер Микола Томенко, 47 років. На ньому яскрава жовто-блакитна футболка з візерунком.

— О, яка у тебе форма, — Яценюк обнімає колегу.

— Так сьогодні ж День фізвиховання!

— Ну, а в мене, бач, зовсім не підходяща, — показує Арсеній на темний піджак.

Він іде з мітингу. Кажуть, поспішає на літак.

Біля сцени зібралися представники партій та громадських організацій. Лідер "Громадянської позиції" 54-річний Анатолій Гриценко годину слухає виступи. Потім його запрошують виступити.

— Підніміть руки ті, хто прийшов сюди за гроші, — звертається.

— Таких нема! — вигукують із натовпу. На площі не менше п'яти тисяч людей.

— Ви подивіться, скільки нас тут. Нас багато. Але, щоб змінити владу, — мало. Треба сотні тисяч. Тоді вона сама піде. Нам доведеться приходити ще, приводити з собою сина, доньку, маму, тата, сусіда, кума. Тоді влада піде. А якщо вони не підуть, доведеться їх виносити з кріслами.

Присутні аплодують.

Найбільше схвалення дістала промова Миколи Томенка. Він сказав, що президент Янукович особисто наказав закрити ТВі. Люди з півхвилини скандують "Гань-ба! Гань-ба!".

Організатори запрошують учасників мітингу витягти свої ключі від квартир чи машин:

— Давайте подзвонимо ними. Хай влада нас почує. Це — останній дзвінок Януковичу і всім тим, хто обмежує свободу слова. Хай вони бояться цього дзвіночка, — говорить гендиректор ТВі 44-річний Микола Княжицький зі сцени.

Люди хвилину дзеленчать ключами. Мітинг завершується. Він тривав 2 год.

"ТВі загрожує владі"

Навколо каналу точиться політична боротьба з обох боків, вважає шеф-редактор видання "Телекритика" 50-річна Наталія Лігачова:

— Кабельні провайдери відключають ТВі через тиск із боку Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Там є представники кількох груп впливу — Валерія Хорошковського (перший віце-прем'єр. — "ГПУ"), донецьких. Хто з них до цього має стосунок, ніхто не знає. У поведінці каналу також є політика, тому що його керівник балотується до Верховної Ради за списком Об'єднаної опозиції.

Ми бачимо повторення історії із "5-м каналом" 2004 року. Тоді, з одного боку, боролися, щоб в Україні з'явився опозиційний мовник. З іншого — загострювалася політична ситуація. ТВі загрожує владі. Він дає іншу інформацію про те, що діється в країні. У нього була велика аудиторія. Знаю від родичів, що люди в Нікополі Дніпропетровської області голосували за Януковича. Потім почали дивитися ТВі. Й обурювалися, коли канал викинули з ефіру.

 

Зараз ви читаєте новину «Підтримати ТВі вийшли понад п'ять тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути