Ексклюзиви
четвер, 03 листопада 2011 06:15

Підстрелені лелеки ціляться мисливцю в очі

Автор: фото З САЙТА WWW.kp.ru
  Білі лелеки з України зимують у Південній Африці. Місцеві жителі ловлять та відстрелюють їх
Білі лелеки з України зимують у Південній Африці. Місцеві жителі ловлять та відстрелюють їх

В Україні живуть понад 15 тис. сімей білої лелеки. Здорові птахи відлітають зимувати в теплі країни. Здатні подолати за день 50 км. Дістаються вирію за тиждень.

— Зараз українські лелеки у Південній Африці. Відлетіли наприкінці серпня, лише з півдня країни — на початку вересня, — каже 56-річний Геннадій Фесенко зі столичного Центру кільцювання птахів. — Перелітали у вирій лише над суходолом, бо над морем потоки повітря змушують їх часто махати крилами. А лелеки здебільшого планують.

У теплих краях перелітають з місця на місце в пошуках їжі. У Південній Африці білих лелек називають "сарановими птахами".

— Коли прилітають туди, нашестя комах меншає. Але місцеві не цінують таку користь, інколи відстрілюють лелек.

Зазвичай птахи у вирії не розмножуються. Але були випадки, коли робили гнізда і залишалися назавжди у Південній Африці.

— Пташенята, які пролетіли по "рідній" території 10 кілометрів, починають усвідомлювати, що сюди треба повертатися. В Україну вертаються птахи, які тут народилися. Ті, що з'явилися на світ у теплих країнах, залишаються там.

В Україні зимують лелеки, що поранилися лініями електропередач. Через травми у них зникає міграційний інстинкт.

— Якось в Одеській області залишилися зимувати три лелеки. Вони ночували у лісі, харчувалися на болотах та в полях. До весни дожив лише один птах. Вижив завдяки тому, що зима була малосніжна. А на Київщині у селі Білогородка одна лелека залишилася в Україні до кінця грудня. До цього ночувала у селі на старому дереві. За їжею літала туди, де люди запасли багато сіна — виловлювала мишей.

Білі лелеки повертаються в березні. За три дні ремонтують минулорічні гнізда або за вісім днів в'ють нові. В основу кладуть великі гілки, менші — зверху. Вистилають гніздо сіном, мохом, травою.

Доки самиця висиджує яйця, самець приносить для неї їжу. Пташенята народжуються сліпі, за кілька годин відкривають очі. Харчуються комахами і черв'яками, яких їм приносять батьки. Лелеки ніколи не покидають житло обоє. Будують на гнізді невеликі перегородки, щоб дитинчата не випали. Дорослим птах стає у 4 роки.

Геннадій Фесенко каже, найбільше лелек у Карпатах та Поліссі. У Криму майже не селяться.

— Чорні лелеки потрапляють на очі людям рідко. Їх можна побачити під час весняних або осінніх перельотів. На відміну від білих, живуть подалі від людей, виключно у лісах. Нарахували лише 450 пар.

Шукаючи їжу, лелека довго та повільно ходить полями й болотами, здобич хапає миттєво. Їдять ящірок, жаб, мишей, рибу та отруйних змій. Довго б'ють їх дзьобом у голову до смерті, потім ковтають.

До людей птахи зазвичай не агресивні. Підстрелені мисливцями до останнього намагаються клюнути ворога дзьобом, майже завжди ціляться в очі.

Єдиний звук, який ледь чутно від лелеки, — це шипіння. Замість голосу вони виразно клацають дзьобом. Так вітаються, виражають радість та проганяють конкурентів.

Зараз ви читаєте новину «Підстрелені лелеки ціляться мисливцю в очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути