четвер, 26 липня 2012 05:00

Підприємці взяли штурмом міську раду

Автор: фото з сайта www.kp.ua
  Підприємець Наталія Мачнєва перелазить через голову охоронця Одеської міської ради у вівторок. Вона та ще кілька її колег намагаються потрапити на засідання, щоб захистити ринки від поборів з боку власників
Підприємець Наталія Мачнєва перелазить через голову охоронця Одеської міської ради у вівторок. Вона та ще кілька її колег намагаються потрапити на засідання, щоб захистити ринки від поборів з боку власників

— Пустите нас в раду, на прием! Где наш мэр, почему он не выходит к нам? — кричать підприємці одеських ринків Привоз, Успіх, Острів, Малинівський. Ломляться у двері міської ради. У вівторок уранці близько сотні людей увірвалися в будівлю на засідання під час відкриття 15-ї сесії. Протестують проти підвищення орендної плати на ринках — вона має зрости майже вдесятеро.

З відео, викладеного в інтернеті, видно, як підприємці тиснуть на дерев'яні двері, що їх тримають охоронці. 38-річна Наталія Мачнєва, голова профспілки ринку Острів, стає на шафу біля входу і перелазить до зали поверх голів.

— Мені вже ставало погано через натовп, не вистачало повітря. Хотіла вкусити охоронця за плече, але не діставала. Розуміла, якщо не вилізу повище, то всередину не потрапимо, — каже російською Наталія. — Переступила через охоронців і з іншого боку дверей стала на тумбочку, де стояв телефон. Стрибнула з неї та зсередини почала відчиняти двері для інших підприємців. Нам довелося не зовсім по-доброму туди зайти. Але ми не мали вибору.

Підприємці вриваються до зали. Депутати сидять на місцях, мер Олексій Костусєв, 58 років, хоче оголошувати відкриття сесії. Опозиційні депутати пропонують йому послухати протестувальників. Він відмовляється — питання ринків не входить до порядку денного.

— Я без разрешения вмешалась в работу депутатов, — говорить Раїса Боєва, підприємець і заступник голови громадської організації "Асоціація підприємств торгівлі та громадського харчування "Фортеця". — Ми вже кілька днів не можемо попасти на прийом до мера. У вівторок зранку охоронці обіцяли пропустити нас. Коли зайшли всі депутати, ми зрозуміли, що нас ніхто не пустить. Тому вирішили брати мерію штурмом. Бійки не було. Ніхто не постраждав. Охорона нас відтісняла, але ми дамочки напористі.

У залі за 3 хв до початку гімну непритомніє продавщиця 50-річна Наталія Шарапова. Вона хворіє на цукровий діабет. Лікарі "швидкої", які чергують біля мерії, виносять її на ношах і відвозять до реанімації. У Шарапової гіпертонічний криз.

Підприємці, які зайшли всередину, блокують трибуну. Вимагають повернути ринки у власність міської громади, навести лад у їх роботі й повернути товари, які незаконно відібрали охоронці. Хочуть укласти офіційні договори оренди.

— Ринки в Україні на третьому місці за прибутковістю, після торгівлі зброєю й наркотиками, — розказує російською 54-річний Сергій Самойлюк, голова профспілки організації підприємців ринку Успіх. — Це величезні гроші. При цьому їм же нічого не треба робити. Підприємці стають васалами і несуть власникам гроші. Чиновникам вигідніше отримувати частину коштів у кишеню, ніж усю суму від ринків передати в міський бюджет. Вони фактично і є ті люди, які контролюють ці ринки. Страшно сказати, що ці люди і є влада.

Протягом останніх двох тижнів на Привозі щодня закривають торгові точки, навіть серед ночі, розповідає Раїса Боєва. Найнята адміністрацією охоронна фірма не пускає підприємців до їхніх яток.

— Конфісковують товар. А люди ж працюють на кредитах. Усе, що заробляють, віддають у банк. З них здирають побори від 700 до 1700 доларів за 6 квадратних метрів на місяць, — додає Наталія Мачнєва. — Піднімають оренду. Сьогодні одна плата, завтра — вже інша.

Депутат міськради Сергій Бовбалан вимагає від колег ухвалити рішення негайно. Але мер пропонує створити депутатську робочу групу, щоб вона детально вивчила проблему. 6 серпня мають доповісти про результати перевірки.

— Із квітня 2011-го Привоз у приватних руках. У квітні цього року прокуратура порушила кримінальну справу за його незаконне відчуження. Чиновників та псевдовласників оголосили в розшук, — додає Бовбалан. — Три місяці з підприємців ніхто не брав плати за оренду, а тепер вимагають гроші відразу за весь цей час. За цим стоїть Олександр Аргент, відомий у кримінальних колах як Ангел. Він судимий за вбивство, зараз це міжнародний кримінальний авторитет. Офіційно власниками ринку є кіпрські компанії та одна фірма з Великої Британії.

— 26 предпринимателей не платят с апреля месяця. Их кто-то призывает так делать, — пояснює журналістам Лівон Лусняков, заступник директора Привозу.

Одеські підприємці написали листи президенту, прем'єру і генпрокурору.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці взяли штурмом міську раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути