Ексклюзиви
вівторок, 23 листопада 2010 08:00

Підприємці домовлятимуться з перевіряючими

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  У Тернополі підприємці на знак протесту проти Податкового кодексу перекрили дорогу з міста
У Тернополі підприємці на знак протесту проти Податкового кодексу перекрили дорогу з міста

Представники малого і середнього бізнесу продовжують акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу. Тепер вони висувають політичні вимоги — відставку уряду і переобрання Верховної Ради.

— Підприємці побоюються не стільки самого кодексу, скільки корупційного навантаження, пов'язаного з новими правилами, — каже головний редактор телеканалу "ТВі" Віталій Портніков, 43 роки. — Бо не тільки збільшуються податки для малих підприємців, а й відновлюється система контролю. Ми добре знаємо, як в умовах нереформованої держави відбувається діалог бізнесменів з перевіряючими службами. Для підприємців це може стати серйозним ударом по бізнесу. Хоча більш значний наслідок буде для держави. Люди почнуть домовлятися з перевіряючими, платити їм і йти в тінь. Можновладці збагачуватимуться, а держава біднішатиме.

Я не вірю, що ці виступи призведуть до серйозних змін Податкового кодексу. Бо українська влада у пастці. Має виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання позик і демонструвати, що вона щось змінює. А МВФ не зобов'язаний враховувати корупційну складову в Україні. Він сподівається, що влада боротиметься з корупцією. З іншого боку, треба виконувати соціальні зобов'язання перед пенсіонерами та бюджетниками. Тому ми потрапили в ситуацію, з якої нема логічного виходу. Він був би, якби реформи проводили нові люди, не обтяжені корупційним досвідом минулого. Це нонсенс, що в Україні економічні реформи проводять спеціалісти з політекономії ХХ століття.

19 листопада поблизу торговельного кіоску у Хмельницькому затримали активіста акцій протесту проти Податкового кодексу Олександра Бартошука. Уранці наступного дня йому  стало зле. Під міліцейським конвоєм його доставили в лікарню з гіпертонічним кризом.

У країні з'явиться близько 4 млн безробітних. Підприємці планують звернутися в центри зайнятості з попередженням про скорочення найманих працівників. Із новим Податковим кодексом у них немає можливості брати робітників. Про це розповів один із координаторів акції протесту під Адміністрацією президента Олександр Дудко з Криму.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці домовлятимуться з перевіряючими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути