Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2019 06:30

Підірвали ректора університету

Уранці 4 вересня у Тернополі підірвали ректора Національного університету 54-річного Андрія Крисоватого. Вибухівку прикріпили на воротах двору. Спрацювала, щойно ректор узяв її. Йому роздробило ліву руку, посік­ло осколками. Покалічило і дружину Оксану Іванівну, 55 років.

— Спрацював саморобний пристрій, нашпигований дротами і цвяхами, — розповідає Олександр Богомол з обласної поліції. — Це не просто попередження, уражальні елементи могли вбити. Таку вибухівку зможе зробити тільки професіонал. На записах із камер видно, що невідомий приніс її до будинку близько другої ночі. На подвір'ї також знайшли записку: "Подарунок від нас. Memento mori (латинський вислів, що означає "пам'ятай про смерть". — ГПУ), ректоре, memento mori". Ніяких погроз чоловік не отримував.

Слідчі розглядають кілька версій замаху. Перша — професійна діяльність Андрія Крисоватого. Посаду ректора він обіймає шостий рік. Його називають одним із найбагатших ректорів України із задекларованими доходами, після ­проведеного журналістського розслідування. Неодноразово потрапляв у скандали. Найгучніший був 2016-го, коли викрили фірму та квартиру дружини в Києві, яку він не вказав у декларації.

Друга версія — вимагання грошей. На це вказує записка, яку знайшли на місці події. Не виключають, що замах стався через конфлікти, пов'язані із землею університету.

У поліції також говорять про можливий зв'язок із вибухом, який стався у місті 3 серпня.

Тоді подарункову коробку залишили на капоті "Нісана Кашкай" дружини екс-заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського. Покалічило перехожого, який хотів відкрити її з цікавості.

— Ці випадки можуть бути пов'язані, — додав Богомол. — Якихось конфліктів між обома потерпілими поки що не бачимо.

Зараз ви читаєте новину «Підірвали ректора університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути