пʼятниця, 21 грудня 2012 06:15

"Перед 2000 роком казали, що кінець світу буде, і де він?"

У середу опівдні йду на столичний Лук'янівський ринок зробити запаси на випадок кінця світу — його пророкували на 21 грудня. Цього дня закінчується календар давньої цивілізації майя.

На прилавку з бакалією лежать крупи, цукор та вермішель. На дерев'яних полицях — олія, розчинна кава й рибні консерви. Продавщиця — повна жінка років 30 в червоній шапці й пуховику тримає цигарку, дим випускає в бік. Питаю, що найдовше зберігається. Що взяти на випадок, якщо не стане електрики.

— Консерви храняться два-три роки. Єсть тушонки, що й по п'ять стоятимуть.

Цікавлюсь консервами, що можна відкрити без ножа.

— Кілька в томаті. Вона з ключем, — бере консерви з жовто-червоною етикеткою. Збоку причеплений цінник — "4,75". — Термін зберігання два роки, по 2014-й получається. Сардина — три роки, але вона не підходить. Банки обичні, без ключа. Ще згущонка є, но вона год тільки лежить.

Беру дві банки кільки.

— Крупу смисла нєту брать, не приготуєте без світла. В магазинах продають "Завтрак туриста". Там тушонка вже з вареною крупою. Можете на три свічки поставити — воно розігріє. Майонези півроку зберігаються, але в теплі не більше трьох місяців. Варення не дивіться, тільки домашнє треба — років п'ять стоятиме. Кофе чи мак-кофе у теплій воді розчиниться. Але ж це одна хімія. Краще воду пити. Сірники й сіль є в сусідньому кіоску.

Продавщиця сусідньої ятки починає нахвалювати сіль. Каже, термін придатності — необмежений. І сірники хороші, російські.

У супермаркеті "Сільпо" біля метро Лук'янівська шукаю свічки.

— Якщо за носками на нижній полиці немає, то розібрали вже, — каже продавщиця.

Серед консервів є "Сніданок туриста". Щоб прочитати термін придатності, стираю пил — банку можна зберігати два роки. Коштує 18 грн, виробник — Латвія.

Працівник магазину розкладає крупи на верхній полиці.

— Що з їжі порадите купити, якщо світло пропаде?

— Шутите? Конца света не будет, — відвертається.

У магазині "Космо" свічки теж розкупили.

— Обещали завезти после Нового года, — каже консультантка.

В овочевих рядах весь товар вкрито ковдрами й покривалами. Поховали від морозу.  На вулиці -10°С. Зверху стирчать картонні таблички: "картошка, капуста, мандарины". На одному з металевих прилавків стоїть повен картонний ящик свічок. На целофановій упаковці  напис "140".

— То не ціна, а кількість в упаковці. Горять хорошо. Це ж наші, львівські. Свіжі,  тільки що привезли. 4 гривні, — каже продавець років 40.

Питаю: чим ще на кінець світу варто запастися?

— Не смішіть, який кінець світу? — втручається його сусід у великій чорній хутряній  шапці. — Ви "Отче наш" знаєте? Вивчіть і моліться. Прийдете до мене після 21-го, в суботу. Подивитесь мені в глаза і скажете, що були не праві. Почитайте Біблію. Про такі вєщі там не сказано. Це щоб бабло сколотить придумали. Паніку розводять так само, як зі свинячим грипом. А ще перед 2000-м казали, що кінець світу буде, і де він? Приводьте до мене всіх, хто вірить. Заберу в село, дам роботу. Думати про таке буде ніколи.

Зараз ви читаєте новину «"Перед 2000 роком казали, що кінець світу буде, і де він?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути