четвер, 03 грудня 2020 00:06

Пенсіонерів позбавляють виплат

Бойовики захоплених територій Донецької і Луганської областей не визнають трудових книжок, виданих в Україні. Вимагають оформлювати окупаційні й доводити право на пенсію. Інакше її позбавляють.

— Право на украинскую пенсию в большинстве случаев нужно отстаивать в суде, — каже 59-річна Тетяна Малишко із Донецька. — Щоб її отримувати, треба мати необхідну кількість стажу. А з 2014 року багато підприємств окупованого Донбасу не платять податки в український бюджет, стаж працівникам не нараховується. Вони втратили пенсію.

2015 року російські окупанти прийняли власний трудовий кодекс. За основу взяли українські закони, що регламентують охорону праці, грошові нарахування та відпустки.

— Українські суди приймають ці документи на підставі Намібійських винятків Міжнародного суду ООН. Вони вимагають визнавати видані окупантами документи, — пояснює Тетяна Малишко.

На окупованій Луганщині пенсію видають людям, які мають загалом 15 років трудового стажу.

— Якщо його нема, можна докупити, — пояснює 64-річний Іван Михайлович із Луганська. — Для цього треба укласти договір в управлінні пенсійного фонду. Один місяць стажу коштує 270 гривень. Можна придбати весь період одразу або щомісяця платити частинами.

На окупованій Донеччині такої послуги ­немає.

2017 року бойовики на Луганщині змусили українські підприємства перереєструватися за законами окупантів. Окрім податків в український бюджет, зобов'язали сплачувати ще данину їм. Хто відмовився, у того бізнес відібрали.

— Для рабочих это была возможность получать стаж в Украине и зарплату на оккупированной территории, — каже 36-річна Ніна з міста Кадіївка Луганської області. — Але не всі підприємці погодилися платити податки двічі. Тому їхній бізнес віджали бойовики. Встановили свої правила й керівництво. А колишні власники переховувалися від окупантів.

Більшість великих підприємств на окупованому Донбасі зараз належить українському олігарху-втікачу 35-річному Сергієві Курченку. Контролює їх через засноване в Південній Осетії товариство "Внешторгсервис". Ця компанія постачає вугілля й металургійну продукцію в Росію.

З початку окупації майже 1,5 тис. працівників Харцизького трубного заводу продовжували трудитися за українськими законами, отримували зарплату в гривнях.

— Сейчас зарплаты конвертировали в рубли по невыгодному курсу. Выплаты задерживают, — говорить 39-річний Іван із Харцизька. — Але люди не ­звільняються, бо влаштуватися ніде. Коли три роки тому завод забрали в Ахметова, нас змусили завести нові трудові книжки. Стаж іде до пенсійного фонду бойовиків. Деякі колеги їздили оформлювати українські пенсії. У кого не вистачало стажу, відмовили.

На окупованому Донбасі постійно затримують зарплату. Тільки шахтарям бойовики заборгували майже 3 млрд грн. Через простої виробництва людей звільняють і відправляють у неоплачувані відпустки.

— Вимагають писати заяви за власним бажанням. Якщо не хочеш — залякують, — каже 42-річний Іван Васильєв із Макіївки Донецької області. — Але за трудовим законодавством не можна відправляти у відпустку за власний рахунок на кілька місяців. Пощастило тим, хто до 2014 року встиг оформити в Україні шахтарську пенсію. Кому лишилося кілька років, продовжують трудитися на шахтах окупантів і відкладають гроші, щоб докупити стаж в Україні.

Мешканці окупованих територій їздять працювати в Росію. Для офіційного влаштування там вимагають паспорт громадянина України. Не визнають документів, виданих окупаційними адміністраціями.

— Для России жители оккупированных территорий с украинскими документами — иностранные граждане. Обязаны покупать патент на трудоустройство, стоит полторы тысячи гривен на місяць, — каже 26-річний Максим Спірідонов із Донецька. — Видають за 10 робочих днів, термін дії — до року. Але його не можна зробити в Ростові-на-Дону, а працювати в Москві. Патент на роботу в російській столиці коштує дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерів позбавляють виплат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути