Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 00:00

Паспорт можна буде показувати з телефону

Мобільний додаток державних послуг "Дія" запустили в Україні 6 лютого. За п'ять днів його завантажили на смартфони понад мільйон людей.

Зареєструватися можна, натиснувши кнопку з логотипом банку, де є рахунок. Користувачі з водійськими посвідченнями одразу отримають електрон­ні права й документи про реєстрацію транспортного засобу. Діятимуть на території країни. Можна засвідчувати свою особу в потягах, лікарнях, банках.

— Я мріяв про державу у смартфоні. Вона має бути для людини сервісом, — говорить Володимир Зеленський, 42 роки. Презентував додаток. — Інші країни йдуть до подібних додатків роками. Ми ж зробили за пів року.

Щомісяця у програмі автоматично почергово з'являтимуться всі документи, які мають користувачі: цифрові внутрішні та закордонні паспорти, студентські квитки, автоцивілки. Електронні паспорти надійдуть тільки власникам ІD-карток та біометричних посвідок.

— Нічого не потрібно буде самостійно замовляти чи оформлювати, — розповідає 34-річна Анастасія Римарчук із прес-служби Міністерства цифрової трансформації. — Закордонні документи будуть в електронному форматі, але не діятимуть в інших країнах. Для виїзду слід брати оригінальні посвідчення.

Ризик, що "Дію" зламають хакери і викрадуть дані українців — мінімальний. Додаток захищений не менше за подібні банківські програми, каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, 29 років:

— "Дія" побудована так, що на сервері програми постійно не зберігаються персональні дані користувачів. Інформація в каналах передачі даних подається у зашифрованому вигляді, а на деяких етапах використовується подвійне шифрування. Із фахівцями IT-компанії EPAM ми серйозно підійшли до тестування додатку. Навіть спробували його зламати, щоб виявити вразливі місця. Постійно розвиваємо і покращуємо мобільний застосунок.

Подібні програми мають Фінляндія, Данія та Велика Британія.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт можна буде показувати з телефону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути