вівторок, 11 грудня 2012 05:00

Пасажири тричі виштовхували автобус зі снігу

У ніч проти понеділка в центральній, північній і західній частині України випало багато снігу. Подекуди кількість опадів досягала місячної норми. Це ускладнило рух громадського та міжміського транспорту.

У Чернівцях місцева влада перекрила рух на десяти центральних вулицях.

— Спалив купу бензину й нервів. Бо встав рано, 2 години сніг розчищав, щоб із гаража виїхати. А коли до центру доїхав, виявилось, що в'їзд заборонили. Довелося повертатися додому і ставити машину. Запізнився на 2 години на роботу, — каже 24-річний Максим Мушинський.

Комунальники не встигають прибирати сніг із вулиць і доріг.

— На роботу годину йшла. Раніше витрачала хвилин 15, на маршрутці чи автобусом під'їжджала. Сьогодні на кожній зупинці натовпи, а нічого з транспорту не ходить, — каже 27-річна Мар'яна, касир чернівецького банку.

У 2-кілометровому заторі між селами Припруття та Динівцями Новоселицького району Буковини у неділю застряли сотні легкових авто, 65 вантажівок, 20 мікроавтобусів та п'ять автобусів. Рятувальники до ночі витягали їх.

У місті Умань на Черкащині в понеділок уранці снігоприбиральна техніка не впоралася з розчищенням доріг, тому більшість маршруток не вийшли в рейси. У понеділок близько 12.00 люди чекають транспорту на зупинках.

— Ми зранку ждали маршрутку півтора часа, — каже місцева Олена Чорна, 25 років. — Таксі визвати не можна — усі машини зайняті. Повернутися додому теж неможливо, треба йти пішки. Я з покупками, у руках два пакети, то по нечищеному далеко не пройдеш.

Водії маршруток говорять, що їхати з пасажирами по такій дорозі небезпечно.

— Повен автобус людей, дорога слизька й нечищена, отвічати же буду я, — каже один із водіїв. — Слизько, все, що їде по дорозі — носить.

У понеділок не вийшли в рейси половина автобусів і на Вінниччині. Там за ніч випало до 70 см снігу. О дев'ятій ранку на зупинці в селі Демидівка Жмеринського району зібралися близько 20 людей. Чекають на автобус до Вінниці.

— Вранішній рейс застряв за селом — і ні туди ні сюди, — вигукує на зупинці 65-річний чоловік. — У мене був визов "скорої", думав машиною їхати, вийшов до воріт і "скору" загнав на подвір'я, хай вибачають, у таку погоду нема чого хворіти. Я метрів 30 проїхав би і застряв.

Жінки телефонують на мобільний водієві автобуса. Той обіцяє приїхати, затримується на годину.

— Маю шість снігоуборочних лопат, як застрянем, даю пасажирам, хай відкопуються, — пояснює водій, коли приїжджає.

На повороті в кінці села автобус заносить. Чоловіки лопатами відгрібають сніг, потім штовхають автобус, щоб розвернувся. За 18 км автобус пасажирам довелося тричі штовхати. У ньому їхали 26 чоловік.

45-річний водій автобуса Гнівань — Вінниця два дні прожив на трасі. Його машину знесло з дороги і завернуло в кучугуру.

— Їхав у п'ятницю ввечері. Треба було розминутися з машиною, вивернув руля і почув якийсь дивний хрускіт, — каже водій Анатолій Демчак. — За секунду мене знесло на обочину. Спочатку висадив пасажирів, думав турнем і виштовхаєм автобус на дорогу. А потім побачив, що в мене тріснув задній мост. Подзвонив колезі, він забрав моїх пасажирів. Я лишився чекати в автобусі доки привезуть деталь.

Дві ночі спав у автобусі.

— Їсти ыз собою мав, тьоща якраз дала торбу з тушонкою, щоб завіз додому. Чай кип'ятив у електрочайнику від генератора. Щоб тепло було включав пічку. Спав на задньому сидінні. У понеділок зранку автобус відремонтували. Поставлю його на стоянку, сам піду на лікарняний, хватить із мене стресу.

29-річний Вадим та 27-річний Олексій Шиманюки з міста Гнівань Тиврівського району Вінниччини їздять по трасі й рятують машини, що застряли в заметах. За послугу беруть 300 грн.

— Зранку вже витягли три "ниви", два джипи, "жигулі" та якусь іномарку, — втирає піт із чола Вадим Шиманюк. — Нас ніхто не викликає, просто трактором їздимо по трасах та сільських дорогах. Застрявших машин валом. Витягуємо автомобіль зі снігу, прочищаємо шматок дороги, щоб можна було рушити нормально. А гроші берем за бензин. Якщо немає, не проблема, нам кажуть адресу і телефон, згодні зачекати.

— Ну і трошки за услугу, — додає Олексій Шиманюк. — Вчора джипяру витягували, мужик зверху ще двохсотку накинув, за те що помогли.

Чоловіки кажуть, що найчастіше в снігу застряють радянські "жигулі" "ниви" та "лади".

8 грудня опівночі в Монастирищі на Черкащині на вул. Богуна буксував вантажний автомобіль "рено". Машина з київськими номерами їхала на автозаправку, що на окраїні райцентру. В цистерні везла газ.

— Там дорога під гору. Машина забуксувала і її занесло назад на узбіччя в кучугуру. Комунальники ту дорогу посипали піском чи гравієм. Але колеса все одно буксували. Ми приїхали УРАЛом, зачепили біле "рено", почали витягувати. Безрезультатно — наша вантажівка теж буксувала. Тоді ми під колеса насипали гравію і потихеньку витягли газовоз. Добре, що цистерна заповнена була наполовину, — розповідає 21-річний Олег Желяк із Монастирищенського райвідділу з надзвичайних ситуацій.

Через сильні снігопади складні погодні умови синоптики прогнозують у західних, північних та центральних областях — Київській, Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській і Чернівецькій.

Сніг припиниться 13 грудня.

 

Погода найгірша за 57 років

У минулі вихідні на Європу навалилися сильні снігопади й морози. У деяких європейських містах не працювали аеропорти, з перебоями ходив громадський транспорт.

У неділю майже 700 автомобілістів були заблоковані в автівках на дорогах Сербії. Кілька годин чекали, доки дорожні служби та правоохоронці розчистять шлях. Того дня у країні випало понад 50 см снігу. Одна жінка дорогою до лікарні народила в авто дівчинку, назвала Сніжаною.

У Хорватії через сильні вітри та снігопади на кілька годин припинив роботу аеропорт. Влада назвала негоду однією з найсильніших у столиці Загребі за останні 57 років.

У німецькому місті Франкфурт в аеропорту через сильну завірюху скасували всі вхідні рейси.

Четверо людей загинули у Хорватії та двоє у Сербії.

 

Зараз ви читаєте новину «Пасажири тричі виштовхували автобус зі снігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути