вівторок, 25 жовтня 2011 07:00

Парламент удвічі знизив податки для спрощенців

Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Обсяг річного доходу збільшений для підприємців-спрощенців у два-шість разів. Розмір податків знижений фактично вдвічі.

— Добре те, що сума річного обігу для спрощенців підвищена до 5 мільйонів, — зауважує економіст Борис Кушнірук, 44 роки. — Також позитив у тому, що ці зміни не мають часового обмеження. Тобто нові покоління бізнесменів уже працюватимуть у максимально простих умовах адміністрування податків. Знято обмеження для спрощенців працювати з юридичними особами, які на загальній системі оподаткування. Це робить умови ведення бізнесу сприятливішими.

Тепер слід очікувати зросту малого бізнесу?

— Зменшення чи збільшення кількості підприємців залежить не тільки від системи оподаткування, а й багатьох інших факторів. Можуть бути низькі податки, а регулятивність бізнесу несприятлива. Негативно впливає на підприємництво свавілля чиновників чи правоохоронців. В Україні стали типовими рейдерські захоплення підприємств за корумпованості судів, знищення конкурентів за допомогою міліції чи прокуратури. До того ж у нас і загальна економічна ситуація, і бюджетна політика несприятливі для малого і середнього бізнесу. Вони обслуговують інтереси великого капіталу.

Які ризики від змін?

— Лише в одному: нова система оподаткування спрощенців більш пільгова, ніж попередня. Її можуть використовувати з метою уникнення оподаткування. Наприклад, у супермаркеті з річним обігом у 50 мільйонів гривень замість товариств з обмеженою відповідальністю можуть з'явитися 10 приватних підприємців-спрощенців, кожен з яких матиме дохід до 5 мільйонів і платитиме 5-відсотковий податок. Якщо зловживання буде масовим, це спонукатиме владу хитнути маятник в інший бік і скасувати цю систему.

Ухвалений Податковий кодекс визискував малий бізнес. Чому влада дала задній хід?

— Були сильні й несподівані протести, які можуть повторитися. До того ж головний плюс малого бізнесу не в тому, що він платить податки, а що вирішує проблему зайнятості населення — приватник дає роботу і зарплату 5–10 людям. Це знімає соціальну напругу. До урядовців прийшло усвідомлення, що багато із малого і середнього бізнесу вони витиснуть не зможуть, а проблеми створять. Вони виправили свою дурість.

Які підприємці зможуть працювати за спрощеною системою

1. Дрібні підприємці з обсягом річного доходу до 150 тис. грн, які торгують на ринках, надають побутові послуги, не залучаючи найманих осіб. Сплачують 10–100 грн податку на місяць.

2. Підприємці з обсягом річного доходу 1 млн грн, які мають право наймати 10 осіб. Податок становить 20–200 грн.

3. Підприємці з обсягом річного доходу до 3 млн грн і кількістю найманих осіб до 20. Вони платитимуть податок 3% або 5 залежно від того, чи працюють із ПДВ чи без ПДВ. За перевищений обсяг доходу — 15%.

4. Підприємці чи юридичні особи з обсягом річного доходу до 5 млн грн і кількістю найманих працівників до 50 осіб. Вони сплачуватимуть податок на рівні 3% та ПДВ чи 5% без ПДВ. За перевищений дохід — у подвійному розмірі.

 

Зараз ви читаєте новину «Парламент удвічі знизив податки для спрощенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути