пʼятниця, 22 січня 2010 08:41

Парламент продовжив мораторій на продаж землі

У вівторок 366 народних депутатів подолали вето президента на закон про мораторій на продаж земельних ділянок.

До 1 січня 2012 року заборонено вносити права на земельний пай до статутних фондів господарських товариств, купувати й продавати землю сільськогосподарського призначення державної, комунальної і приватної власності.

Мораторій парламент регулярно продовжує з 2001-го, коли ухвалили Земельний кодекс. Тепер же під нього потрапили й приватні земельні ділянки, каже 56-річний Володимир Жмуцький, провідний експерт Центру Разумкова.

— Люди трохи призвичаїлися до мораторію, а олігархи все одно скуповують землі, — зауважує експерт. — Тобто ринок землі існує, але в тіні, і правила гри на ньому недоступні для простих громадян. Продовження мораторію — це ще й порушення Конституції. Закон дозволяє кожному розпоряджатися своєю власністю, якою є й земля. Із такою забороною прав власності ніхто нас до Євросоюзу не  прийме. Понад 60 відсотків селян, які володіють ділянками, — пенсіонери. Вони вже не мають сил обробляти свою землю. Могли б продати її, за виручені кошти купити ліки чи вивчити онуків.

Торік Конституційний суд скасував закон про підтримку аграріїв в умовах кризи, одним із положень якого був мораторій на продаж землі. Отже, заборона не діяла 2,5 місяці. І масового скуповування земель не відбулося. У цей період можна було плавно перейти до ринкових відносин.

Парламентарії кажуть, спочатку треба запровадити земельний кадастр, а потім дозволити продаж землі. Впроваджувати такий кадастр повинна держава.

Зараз ви читаєте новину «Парламент продовжив мораторій на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути