вівторок, 30 жовтня 2018 00:40

Паперові паспорти мінятимуть на пластикові

У листопаді набирають чинності законодавчі зміни в різних сферах. На 23,5% зросте вартість газу для населення, у деяких містах запрацює паркувальна інспекція. У Києві запровадять електронний квиток для проїзду у громадському транспорті.

З 1 листопада ціна на газ для населення ­підніметься до 8550 грн за 1 тис. куб. м. У травні зросте до 9 851,66 грн. Із 1 січня 2020-го ціна на газ для населення буде на рівні 12 313 грн.

— Уряд пояснює підвищення двома аргументами. Перше — треба піднімати ціну до того рівня, який сплачують промислові підприємства. Друге — вимога Міжнародного валютного фонду, — каже економіст Андрій Новак, 45 років. — Одне і друге не відповідає дійсності. МВФ ніколи не вимагає від жодної країни якоїсь ціни на якісь товари чи послуги. Там вимагають однакових ринкових цін для всіх типів споживачів. Але це не означає, що нижчу ціну треба піднімати до вищої. Можна було навпаки, знизити вищу до нижчої або рухатися з обох напрямків — трохи підняти нижчу ціну і знизити вищу.

Друга проблема — у газовій сфері в нас немає ринку як такого. На кожній стадії — видобуток, переробка і продаж населенню — монополісти. Споживачі не можуть вибрати між постачальниками газу. Так само не можуть і промислові підприємства. Тому у нас нема поняття "ринкова ціна". У нас ціна — яку встановить підприємство-монополіст. Уряд працює не в інтересах своїх громадян, а в інтересах таких компаній.

Взагалі, ціна газу у нас приблизно на 30 відсотків нижча за європейську. Але рівень доходів порівняно зі Східною Європою у 5–6 разів нижчий, а із Західною — у 12–15. За 4 роки війни із Росією мали нарощувати власний видобуток газу. Але він практично стоїть на місці.

Від початку місяця у частині міст країни почнуть працювати паркувальні інспекції. До їхнього складу входитимуть спеціально навчені поліцейські. Виявлятимуть транспорт, припаркований з порушеннями правил дорожнього руху. Виписуватимуть штрафи. Про них власникові машини повідомлятимуть рекомендованим листом за місцем проживання.

Із листопаду українці можуть за бажанням міняти паспорти у формі книжки на пластикові ID-картки. Вперше нові документи видаватимуть безкоштовно. Їхня заміна у подальшому чи відновлення обходитимуться у 279 грн.

Пластиковий паспорт подібний до банківської картки. Є фотографія власника, його прізвище, ім'я та по батькові. Вказана дата народження, термін дії документа. В картку вживлений спеціальний чіп. На ньому додаються відомості про сімейний стан, інформація про дітей і місце проживання.

У Києві почнуть тестувати електронний квиток у трамваях, тролейбусах і автобусах. Вивчення роботи системи триватиме три місяці.

У транспорті встановлять 3–5 валідаторів — пристроїв для зчитування інформації з квитка. До них слід прикладати талон зі спеціальним кодом. Білети продаватимуть у терміналах на зупинках, у кіосках преси. Також за проїзд можна буде сплачувати спеціальною пластиковою карткою. Її треба буде поповнювати коштами. При прикладанні до валідатора — він видаватиме квиток.

Із весни проїзд також буде можливо оплатити банківською карткою із системою "Пай Пасс" і "Карткою киянина".

У транспорті продовжать працювати кондуктори і продаватимуть паперові квитки.

За рік таку ж систему запустять у Вінниці.

Долар ростиме, якщо Україна не отримає грошового траншу від Міжнародного валютного фонду.

— Погодження траншу від МВФ є. Цих коштів має вистачити, аби ­профінансувати нестачу бюджету, яка виникла, бо мали платити відсотки за зовнішніми боргами, — говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років. — Транш має прийти до кінця року — майже чотири мільярди доларів. Як тільки їх отримаємо, курс стабілізується на рівні 28–28,10 гривень за долар.

Якщо коштів не буде — можливий дефолт (нездатність країни обслуговувати зовнішні борги. — ГПУ). Ймовірність — 30%. Боятися не варто, бо це процес очищення. Не матимемо боргів. Однак уряд і президент цього не допускатимуть. Можливе штучне утримання курсу.

Якщо грошей не буде від МВФ, то Новий рік зустрінемо із курсом 29–29,5 гривні за ­долар.

Зараз ви читаєте новину «Паперові паспорти мінятимуть на пластикові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути