пʼятниця, 06 вересня 2013 06:30

Пам'ятку хочуть знести на другий день після встановлення

У Харкові хочуть зняти меморіальну дошку президенту Української вільної академії наук Юрієві Шевельову, встановлену на будинку по вул. Сумській, 17 у вівторок. Там мовознавець і його мати жили з 1915-го по 1943 рік.

Дозвіл на встановлення дошки підписав мер Геннадій Кернес 2011-го за рішенням топонімічної комісії. Два роки громадські активісти збирали 15 тис. грн на її виготовлення. У середу голова Антифашистського комітету Харківщини Нісон Ройтман став вимагати її зняття, бо увічнення пам'яті Шевельова обурює ветеранів Великої Вітчизняної війни. Пояснив, що науковець став на бік гітлерівців, із ними залишив Харків у лютому 1943 року.

— Міськвиконком направить заяву у Службу безпеки та в ряд міжнародних інститутів із проханням дати історичну довідку про діяльність філолога в період війни. Доки питання переглядатимуть, дошку не знесуть, — каже Ірина Кущенко із прес-служби мерії.

Громадські активісти владі не вірять. Із вівторка по п'ятеро осіб чергують біля пам'ятки.

— Шевельов під час окупації був у нас, але досі не доказана його співпраця з німцями. Міська влада може знести цю дошку, як нищить усе українське. А потім поставить людей перед фактом, — говорить Костянтин Черемський із Спілки української молоді.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятку хочуть знести на другий день після встановлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути