пʼятниця, 11 жовтня 2019 00:25

Скасовують паперові трудові книжки

Із 9 жовтня уряд запускає законопроект, що скасовує паперові трудові книжки. Інформація про стаж міститиметься в електронних реєстрах. Їх запровадили із 2000 року.

— Громадяни не муситимуть при влаштуванні на роботу подавати трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти та зберігати, — говорить міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет, 34 роки. — Електронний документ з інформацією про стаж українці зможуть знайти й отримати в мережі. Для цього потрібен електронний цифровий підпис. Особи, які мають стаж до 2000 року, матимуть можливість самостійно або через роботодавця занести ці дані до електронного реєстру. Водночас працедавці перевірятимуть достовірності документа за допомогою QR-коду. Якщо хтось усе ж захоче колекціонувати інформацію про свій стаж у трудових книжках, це не заборонено. Можна просити діловода зробити в ньому записи й поставити штампи. Але ні працівник, ні роботодавець тепер не зобов'язані це робити.

— Ідея хороша. Так українцям буде простіше отримати потрібну інформацію і не страшно, якщо загубиш трудову, — розповідає 62-річна Любов Краєва з Черкас. — Якось я збирала дані про стаж для брата, коли він ішов на пенсію. Із міста виїхав у село, офіційно працевлаштований був мало. Трудову книжку загубив. Для необхідного мінімуму до пенсії важливо було все. Ішлося про те, чи взагалі призначать хоча б мінімальний розмір. Більшість будівельних компаній, в яких працював по кілька місяців, закрили. Довелося їхати до Києва. Блукала якимись манівцями, щоб зібрати всі дані. За частиною ходила по архівах. Ледве нашкребли потрібну кількість років. Якби ця інформація була в одному місці, зекономила б купу часу. Радію, що хоч щось корисне для людей роблять.

У Державній службі зайнятості розповідають, що тлумачення щодо нововведення змінюються щодня. Досі вносять доповнення, роз'яснення.

— Ми працюємо, коли вже є затверджений закон. Поки що нічого нового в нашій роботі немає. Накази не надходили, — говорить 43-річна Ганна Кучер, керівник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління держпраці Черкаської області.

Верховна Рада працює над проектом нового трудового кодексу. Можливо, в ньому вже не буде норми про трудову книжку. Але в ст. 48 чинного Кодексу законів про працю саме вона є основним документом про діяльність.

Після скасування паперової трудової відімруть штрафні санкції за порушення в організації їхнього обліку, заповнення та зберігання. Раніше роботодавець міг тиснути на працівника, не віддаючи трудову. Законодавство передбачає, що це має зробити протягом трьох днів після звільнення. Але цієї норми дотримувалися не ­завжди. Крім того, працівника не шантажуватимуть записом про причину звільнення. Його можна оскаржити в суді, але навіть виправлений він залишається в трудовій книжці й може бентежити нового керівника.

— Книжки з прицілом на майбутнє можна скасовувати, але не повністю. Наприклад, мені, щоб довести стаж, трудова потрібна, — каже директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Я починав працювати 1981 року. Коли доведеться підраховувати стаж, звідки я принесу довідку? З підприємства, якого вже не існує? А є люди, які працювали в різних куточках СРСР і такі довідки теж не зможуть надати. Нашу базу почали вести з 2000-го, а точніше — з 2003 року. Отже, тільки тим, хто почав працювати після цього, паперова трудова книжка не потрібна.

Зараз ви читаєте новину «Скасовують паперові трудові книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути