Ексклюзиви
пʼятниця, 22 листопада 2019 06:30

Опалення у двох містах включать до кінця тижня

Працівники двох теплоелектроцентралей у містах Новий Розділ і Новояворівськ на Львівщині згодилися вийти на роботу. Не працювали із 18 жовтня через піврічні борги по зарплаті. У населених пунктах не включили опалення.

Обидві ТЕЦ взяла під контроль державна компанія "Нафтогаз Тепло". Пообіцяли віддати борги. На Новороздільську ТЕЦ повернулися вже 136 людей, на Новояворівську — 164.

Обидві теплоелектроцентралі до цього належали приватним компаніям, якими керували нардеп Ярослав Дубневич і його брат Богдан, за даними Національного антикорупційного бюро. Фірми купували газ за пільговими цінами у Нафтогазу. Мали забезпечувати теплом населення в опалювальний сезон. Натомість паливо використовували для виробництва електрики, яку продавали. Працівникам ТЕЦ не видавали зарплату. Коли вони відмовилися працювати, в містах оголосили надзвичайний стан. Мер Нового Роздолу Андрій Мелешко та його заступники подали у відставку.

Містяни масово користувалися електричними обігрівачами. Внаслідок перенапруги на підстанції Нового Роздолу сталася аварія. Електрику почали подавати погодинно. Подібна ситуація в Новояворівську.

— У хаті дуже холодно. Гріємося, чим можемо, — каже мешканка Нового Роздолу Іванна Садова. — Купаємо дитину раз на тиждень біля електричної батареї.

ТЕЦ почнуть подавати тепло у будинки з п'ятниці, 22 листопада.

— Тепломережі вже наповнюються водою. Очікуємо на прориви, але готові їх ліквідувати, — говорить секретарка Новороздільської міськради Ірина Кравець, 34 роки.

— У цій ситуації головне — дати людям опалення. Вони не повинні бути заручниками ситуації. Потім має пройти розслідування, чому так сталося. Треба встановити винуватців, — каже колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, 58 років.

Проблеми виникли, бо влада не контролювала приватних компаній, яким належали ТЕЦ, додає екс-міністр:

— Їх ніхто не перевіряв. Хоча профільне міністерство й національна комісія з регулювання мали моніторити стан і умови на ТЕЦ. Важелів і впливу у влади достатньо. Інше питання — влада не розуміє, як має проходити процес ліцензійного контролю. А ТЕЦ — це об'єкти, що повинні мати відповідні ліцензії, незалежно від форми власності.

Зараз ви читаєте новину «Опалення у двох містах включать до кінця тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути